Hoe Silicon Valley lobbyt in Nederland

Belastingwetgeving

Een vereniging van bijna alle grote Amerikaanse techbedrijven stuurde een brief naar Mark Rutte. Maar wat voor club is dat precies?

Premier Mark Rutte met Apple-directeur Tim Cook tijdens een bezoek van Nederlandse politici aan Silicon Valley in februari. Rechts Neelie Kroes, destijds ambassadeur van Nederlandse start-ups. FOTO Jerry Lampen/ANP

Als Nederland niet beter luistert naar de wensen van Amerikaanse bedrijven, raakt het misschien wel zijn goede positie als vestigingsplek kwijt. Nederland moet er bovendien voor waken dat er ondanks druk van de Europese Commissie straks nog gunstige belastingdeals te sluiten zijn voor grote bedrijven met de Nederlandse Belastingdienst. De belasting op bedrijfswinsten moet de komende jaren flink omlaag zodat Nederland de concurrentie aankan met landen als Zwitserland.

Dat heeft de belangenvereniging Silicon Valley Tax Directors (SVTD) geschreven in een brief aan premier Mark Rutte, met de ministers van Financiën, Economische Zaken en Buitenlandse Handel in de cc.

De brief, waarover het Financieele Dagblad maandag berichtte, werd in mei gestuurd, nadat Rutte bedrijven daar zelf om had gevraagd. Tijdens een reis naar Silicon Valley in februari riep hij de technologiebedrijven op met oplossingen te komen voor problemen met belastingheffing op internationale bedrijfswinsten, en om tips te geven hoe het Nederlandse vestigingsklimaat zou kunnen verbeteren.

Apple, Google en Facebook

Maar wat voor club is de SVTD? Volgens de eigen website vertegenwoordigt de vereniging de fiscaal directeuren van ruim 70 bedrijven, waaronder Apple, Google, Facebook en Tesla, die samen goed zouden zijn voor zo’n 1.000 miljard euro wereldwijde omzet en twee miljoen werknemers. De vereniging bestaat sinds 1981.

De website ziet er wat gedateerd uit, en de club is in Nederland niet erg bekend. „Ik had er zelf niet eerder van gehoord”, aldus een woordvoerder van staatssecretaris Eric Wiebes (VVD) van Financiën, die over belastingen gaat en ook in de cc van de brief stond. De SVTD zelf was maandag niet bereikbaar.

„Maar het is een zeer serieuze organisatie”, zegt directeur Patrick Mikkelsen van de American Chamber of Commerce, de Amerikaanse bedrijfslobby in Nederland. „Ze benadrukt bovendien nog maar eens waar onze achterban al langer op hamert: Nederland moet hard werken om zijn goede vestigingsklimaat te behouden.”

Het nieuws over de brief komt precies nu de aanpak van belastingontwijking door grote bedrijven volop in de schijnwerpers staat. De Europese Commissie kwam vorige week in conflict met het Amerikaanse ministerie van Financiën over de regulering van belastingconstructies.

De Amerikanen waarschuwden de Europese Unie voor een te harde aanpak van Amerikaanse bedrijven. Waarschijnlijk dinsdag neemt de Commissie een besluit over maatregelen tegen belastingafspraken tussen Ierland en Apple. Volgens persbureau Bloomberg moet Apple miljarden terugbetalen. Ook lopen er vergelijkbare zaken over belastingdeals van Amazon en Starbucks.

De Nederlandse regering zit wat dat betreft tussen twee vuren. De zaak van de Europese Commissie tegen Starbucks draait juist om de vraag of Nederland niet te scheutig is geweest met belastingvoordelen voor de Amerikaanse koffieketen.

    • Wouter van Noort