Feyenoord dankzij Kuijt aan kop

Vooral dankzij Dirk Kuijt schudde Feyenoord zaterdag stadsgenoot Excelsior van zich af (4-1). De aanvoerder van Feyenoord scoorde twee keer.

Kuijt had tot zaterdag een bescheiden aandeel in de goede start van zijn club dit seizoen. Sterker nog: Kuijt werd telkens gewisseld. Na Feyenoord - FC Twente wijdde Fox Sports er een nieuwsbericht aan: ‘Dirk Kuijt werd nog nooit zo vroeg gewisseld bij Feyenoord’.

Na het duel bij Heracles (0-1) waar Kuijt in de slotminuten werd gewisseld, reageerde hij tegenover de NOS: „Ik heb het gevoel dat mensen zich drukker om die wissel maakten dan ikzelf.”

Daar kwam bij dat Kuijt dit seizoen ook nog niet gescoord had. Met beide issues, tot zover ze dat waren, rekende hij zaterdag af. Hij mocht tot het laatste fluitsignaal blijven spelen en maakte twee treffers.

De 4-1 uitslag suggereert dat Feyenoord een makkelijke avond had tegen Excelsior. Maar de stadsgenoot beet vooral in de eerste helft af en toe fel van zich af. Zoals in de 26ste minuut, toen Stanley Elbers een puntgave voorzet van Nigel Hasselbaink afrondde.

Voor rust trok Kuijt met zijn eerste doelpunt de stand gelijk, waarna hij in de tweede helft ook de 2-1 voor zijn rekening nam. Tegen het gebroken Excelsior kon Feyenoord daarna verder uitlopen via Steven Berghuis en Jens Toornstra. Feyenoord staat nu alleen aan kop in de eredivisie. (NRC)