FARC legt definitief wapens neer

De strijders van de FARC leggen om middernacht lokale tijd (07.00 uur Nederlandse tijd) definitief de wapens neer.

Rebellenleider van FARC Rodrigo Londono tijdens een persconferentie.
Rebellenleider van FARC Rodrigo Londono tijdens een persconferentie. Foto Reuters

De leider van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft zondagavond een definitief staakt-het-vuren aangekondigd. De strijders van de beweging hebben om middernacht lokale tijd (07.00 uur Nederlandse tijd) de wapens neergelegd. Daarmee zetten ze een belangrijke volgende stap richting definitieve vrede met de Colombiaanse regering, waarmee ze al 52 jaar in strijd verkeren.

FARC-chef Rodirgo Londoño zei bij een persconferentie in Havana dat “de lange oorlog tegen de staat voorbij is”, schrijft persbureau AP. In de Cubaanse hoofdstad onderhandelen beide partijen sinds vier jaar over de vrede.

“Nooit meer zullen ouders hun dochters en zonen hoeven te begraven die in de oorlog vermoord zijn. Alle rivaliteiten blijven in het verleden.”

Lees meer over de vrede in Colombia: Vredesakkoord Colombiaanse regering en de FARC na 52 jaar

Met de afgekondigde staakt-het-vuren is het vredesakkoord nog niet definitief. De ondertekening daarvan vindt namelijk pas plaats in de week van 20 tot 26 september. Ook kan de Colombiaanse bevolking zich nog uitspreken over de vrede met FARC, in een referendum dat op 2 oktober wordt georganiseerd.

Vrede sinds vorige week

De Colombiaanse regering en de FARC presenteerden dinsdagavond het vredesakkoord waarover nu onderhandeld wordt. Een historisch moment voor het land, schreef NRC-redacteur Floor Boon: “Eerdere pogingen tot vrede liepen steevast stuk op onwil, wantrouwen of het schenden van gemaakte afspraken.”

De hoofdonderhandelaar namens de FARC, Ivan Marquez, zei na de presentatie:

“We hebben de mooiste strijd van alle gewonnen, vrede in Colombia.”

Scepsis over de deal

Hoewel beide partijen in het conflict al over vrede spreken, zijn veel Colombianen sceptisch over de deal met de FARC. Zij zien de rebellenbeweging - die jarenlang veel burgerslachtoffers maakte en lokale gemeenschappen onderdrukte - als een terroristische organisatie.

Veel Colombianen zijn ontevreden over wat de FARC en de regering overeen zijn gekomen over wat er met veel FARC-militairen en -guerrillero’s moet gebeuren die zich schuldig hebben gemaakt aan misdaden. In het akkoord staat dat veel van hen enkel een maatschappelijke straf zullen krijgen in ruil voor schuldbekentenis.