Drie jaar cel en tbs voor plannen jihad-reis

Maastrichtenaar G. stond onder meer terecht voor voorbereiding van deelname aan de gewapende strijd in Syrië of Irak.

Een rechtbanktekening tijdens een eerdere uitspraak in de eerste twee zaken tegen mensen die vanuit Nederland naar Syrië wilden om te vechten in de jihad: Omar H. en Mohammed G.
Een rechtbanktekening tijdens een eerdere uitspraak in de eerste twee zaken tegen mensen die vanuit Nederland naar Syrië wilden om te vechten in de jihad: Omar H. en Mohammed G. Foto ANP

De in Irak geboren Maastrichtenaar Mohammed G. heeft maandag bij de rechtbank van Rotterdam drie jaar cel en tbs gekregen. G. stond terecht voor voorbereiding van deelname aan de gewapende strijd in Syrië of Irak. Ook zou hij een vals paspoort en een huwelijkspartner hebben proberen te krijgen voor zijn reis richting het strijdgebied van Islamitische Staat (IS). G. werd al een paar keer eerder opgepakt voor het plannen van een jihadreis.

Bij dezelfde rechtbank is maandag een Syrische vluchteling veroordeeld tot tien maanden cel voor deelname aan een terroristische organisatie. Die uitspraak is opvallend, want het Openbaar Ministerie (OM) had vrijspraak geëist. De toen 19-jarige asielzoeker werd in november opgepakt op verdenking van deelname aan “een organisatie met een terroristisch oogmerk”. Wegens gebrek aan bewijs wilde het OM hem vrijspreken. De rechter oordeelde maandag anders.

Mohammed G.

Tegen Mohammed G. eiste het OM eerder twee jaar cel. Een arrestatieteam pakte G. (27) in oktober op in zijn woonplaats in Maastricht, omdat hij van plan zou zijn opnieuw naar Syrië of Irak af te reizen. De rechtszaak vond plaats in een extra beveiligde rechtszaal in Rotterdam.

Daar legde de rechter woensdag ook al twee Arnhemmers twee en drie jaar cel op voor een poging tot deelname aan een terroristische organisatie. In hun geval ging het om Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaeda.

Ontoerekeningsvatbaar

G. werd al een paar keer eerder opgepakt. In 2013 bevond een rechter hem schuldig aan het plannen van een jihadreis. Hij werd niet veroordeeld omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar zou zijn. Hij moest een jaar naar een psychiatrische kliniek, omdat bij hem paranoïde schizofrenie werd vastgesteld.

In april 2015 werd hij gearresteerd omdat de AIVD hem verdacht van het voorbereiden van of deelnemen aan terroristische activiteiten. De rechter achtte dat niet bewezen, en liet hem na twee weken vrij. Zijn paspoort werd wel ingehouden. In juli 2015 startte de politie een nieuw onderzoek naar G. na informatie van de AIVD. Dat leidde tot zijn aanhouding in oktober.

    • Guus Ritzen