Crisisaanpak centrale banken wordt normaal

De uitspattingen van centrale banken worden normale praktijk. Deze conclusie valt te trekken uit de jaarlijkse brainstormsessie van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole (Wyoming).

Extreem lage, soms negatieve rentes, opkoop van miljarden aan obligaties – nog niet zo lang geleden golden zij als experimenteel. Maar dit ‘onconventionele’ monetaire beleid wordt in hoog tempo conventioneel, werd duidelijk op het symposium.

Voorzitter Janet Yellen van de Fed, het stelsel van centrale banken in de VS, vroeg zich af hoe de Fed een volgende recessie te lijf zou gaan. Ze kwam uit op een nieuwe ronde obligatie-opkopen en renteverlagingen.

Namens Europese Centrale Bank zei directielid Benoît Coeuré dat de ECB besloot tot obligatie-opkoop (80 miljard euro per maand) en negatieve rentes „onder de impliciete aanname dat dit van voorbijgaande aard zou zijn”. De ECB rekende erop dat ook politici hun best zouden doen om de economie aan te jagen. Maar „als andere spelers niet de noodzakelijke maatregelen nemen”, zal de ECB meer van hetzelfde doen, zei Coeuré. Ook de Japanse centrale bank suggereerde meer van hetzelfde.

In de aanloop naar Jackson Hole deden meer radicale ideeën de ronde, zoals een overheidsbegroting die automatisch meebeweegt met de werkloosheid of een veel hoger inflatiedoel. Maar Yellen beklemtoonde dat die niet op haar agenda staan.

    • Joop Meijnen