Conflict Syrië

VS: zorg om Turkse inval in Syrië

De Verenigde Staten vinden de gevechten tussen het Turkse leger en de door Koerdische rebellen gedomineerde Syrische militie SDF „onacceptabel”. Het land wil dat de gevechten, die al duren sinds de inval van Turkije in Noord-Syrië vorige week, zo snel mogelijk stoppen. Eerder leek het land de inval juist te steunen. Maar het feit dat door Turkije gesteunde troepen steeds dieper het noorden van Syrië binnendringen, zorgt voor kritiek van de NAVO en de VS.

Zeker gevechten op plekken waar Islamitische Staat (IS) niet aanwezig is, vormen volgens de Amerikaanse afgezant voor de coalitie voor de strijd tegen IS, Brett McGurk, „een bron van grote zorg”.

SDF is de belangrijkste tegenstander van IS in Noord-Syrië. Koerdische strijders van de YPG-militie domineren de SDF. De Turken willen met hun inval voorkomen dat de stad Jarablus in het uiterste noorden wordt ingenomen door de YPG. Daarmee zouden de Syrische Koerden een in Turkse ogen verontrustend groot deel van Noord-Syrië in handen krijgen. Successen voor de YPG zouden daarnaast PKK-strijders inspiratie kunnen bieden, die in het zuidoosten van Turkije strijd voeren tegen het Turkse leger. Turkse strijdkrachten voerden zondag en maandag 61 beschietingsacties uit rond Jarablus en raakten daarbij twintig doelwitten, verklaarde het Turkse leger in de loop van maandag. (NRC)

    • Toon Beemsterboer