Chassiskolibrie

None

Avonturier Kees Lutkie bracht mij voor de collectie van het Natuurhistorisch Museum een bijzonder souvenir van een van zijn reizen: een vogelschedeltje met een deel van de wervelkolom.

Hij vond de kop en de nek in 1996 in het chassis van zijn Land Cruiser na een reis van Alaska naar Vuurland, en terug. De snavel zat muurvast in een gaatje in een kokerbalk. Het is onmiskenbaar een kolibrie, maar welke?

Regelmatige inspecties van zijn voertuig hebben Lutkie ervan overtuigd dat het slachtoffer pas benoorden het Panamakanaal meegelift kan zijn. Dat scheelt een kleine 200 moeilijke Zuid-Amerikaanse soorten. Niettemin telt de lijst van Noord-Amerikaanse kolibries 138 soorten.

De meeste soorten zijn zeldzaam of komen zo lokaal voor, dat de kans dat er een aan een auto blijft hangen voor het merendeel van de soorten uitermate klein is. Op basis van hun verspreidingsgebied en de rechte, relatief korte snavel van de chassiskolibrie kom ik uit op drie serieuze kanshebbers: zwartkinkolibrie (Archilochus alexandri), robijnkeelkolibrie (Archilochus colubris) en Anna’s kolibrie (Calypte anna).

Is er een laboratorium dat uitsluitsel kan geven? Er zit nog een plurkje huid op de schedel waar vast wat DNA uit te pielen is.

    • Kees Moeliker