Bomaanslagen Thailand gelinkt aan separatisten

De politie ziet een verband met een islamitische afscheidsbeweging. Bij de bomaanslagen kwamen vier Thai om.

Een politieagent aan het werk op de plaats delict van in Hua Hin, een stad ten zuiden van Bangkok. Reuters

De Thaise politie heeft voor het eerst een link gelegd tussen de reeks bomaanslagen eerder deze maand en islamitische separatisten in het zuiden van het land. Drie verdachten tegen wie arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd, hebben volgens de politie banden met eerdere aanvallen die vermoedelijk door deze groep separatisten zijn gepleegd. De aanslag is nog niet opgeëist.

Maandag werd tegen de derde verdachte een arrestatiebevel uitgevaardigd die banden zou hebben met de separatisten, zo meldt Reuters. De man zou een rol hebben gespeeld bij de bomaanslagen eerder deze maand waarbij vier Thai om het leven kwamen en tientallen mensen gewond raakten. Onder de gewonden waren vier Nederlanders.

Lees ook: Welke terrorist wil de toeristen in Thailand treffen?

In totaal elf bommen ontploften op 11 en 12 augustus, verstopt in plantenbakken in zuidelijke toeristenparadijzen waaronder de kustplaats Hua Hin en het eiland Phuket. De bommen werden met behulp van mobiele telefoons of timers ontstoken. Na de aanslagen werd nog een aantal niet-ontplofte explosieven gevonden.

Eerder maakte de Thaise regering al bekend dat enig bewijsmateriaal in de richting van de separatisten wees. De beweging, die bestaat uit verschillende fracties, pleegt vaker bomaanslagen in zuidelijke provincies in Thailand, met vergelijkbare explosieven. De islamitische afscheidingsbeweging zegt zich onderdrukt te voelen door de boeddhistische regering. Sinds 2004, het jaar waarin de onafhankelijkheidsstrijd oplaaide, vielen er ruim zesduizend doden.

    • Liza van Lonkhuyzen