Beyoncé poseert met moeders omgekomen zwarte zonen op VMA’s

Rihanna, die een oeuvreprijs won en vier keer optrad, moest flink haar best doen nog op te vallen naast Queen Bey.

Beyoncé met vier moeders van wie de zonen zijn omgekomen door geweervuur van veiligheidsdiensten.
Beyoncé met vier moeders van wie de zonen zijn omgekomen door geweervuur van veiligheidsdiensten. Foto Angela Weiss / AFP

Beyoncé kan weer als winnares van de MTV Video Music Awards (VMA) in New York gebombardeerd worden. Ze won niet alleen de hoofdprijs voor beste video voor Formation, maar nog vijf andere awards (Beste vrouwelijke artiest, Beste regie, montage én cinematografie voor Formation en ‘Breakthrough Longform Video’ voor Lemonade). Haar totaal komt nu op een record van 21.

Maar wie had anders verwacht? Vooral buiten het podium trok de grootste artiest van dit moment de aandacht naar zich toe.

Op de witte loper poseerde ze met vier moeders van wie de zonen zijn doodgeschoten. De moeders van Oscar Grant, Michael Brown en Eric Garner, die door politiekogels om het leven kwamen, hadden ook een rol in haar videoclip Formation, waarin ze zich expliciet uitspreekt tegen racisme door agenten. De dood van de jongens stimuleerde de opkomst van de Black Lives Matter-beweging. Ook de moeder van Trayvon Martin, die in 2012 werd doodgeschoten door een vrijwilliger bij de buurtpreventie, was erbij.

Twitter avatar CBSNews CBS News Beyonce brings police shooting victims’ mothers to red carpet https://t.co/LpVHp6WTge https://t.co/5R870JMCvd

Pas vlak van tevoren werd bekend dat Beyoncé aanwezig zou zijn bij de show en dat ze zelfs een optreden zou geven. Ze werd aangekondigd door toptennisster en vriendin Serena Williams. Het optreden van Beyoncé op de VMA’s:

Rihanna, die de Michael Jackson Vanguard Award ontving voor haar gehele oeuvre, moest dus flink uitpakken om zich nog in de kijker te spelen naast Queen Bey. Ze trad maar liefst vier keer op die avond. Haar knipperlichtrelatie Drake reikte haar de prijs uit, terwijl hij zijn liefde betuigde aan Rihanna.

Bekijk hier het eerste optreden, een medley van haar bekendste nummers. En haar (betere) tweede:

Ook Britney Spears trad op. Haar vorige show op de VMA’s dateerde al uit 2007, maar die verliep toen desastreus slecht. Wat toen haar comeback had moeten betekenen, was bijna het einde van haar carrière. Ze leek onder invloed en danste en playbackte uit de maat. Haar opnieuw geplaybackte ‘revanche’ van dit jaar:

Kanye West, die vier minuten spreektijd van de VMA-organisatie kreeg, speechte zeven minuten lang een moeilijk te volgen relaas over wat uiteindelijk een grote inleiding voor zijn nieuwe video Fade bleek:

Nog meer hoogtepunten in dit filmpje van MTV:

Andere awards

Calvin Harris kreeg een award voor het nummer This is what you came for in de categorie Beste mannelijke artiest. De prijs voor beste hiphopvideo ging naar Drake voor Hotline Bling. Alle winnaars en genomineerden zijn op de website van MTV te zien.