Beurshandelaar Florian van L. vast in cocaïneonderzoek

Een justitie-woordvoerder bevestigt dat Van L. al maandenlang vastzit.

Archiefbeeld van een lading gevonden cocaïne. Florian van L. zit vast in een groot cocaïneonderzoek van justitie. Foto Lex van Lieshout/ANP

De 54-jarige beurshandelaar Florian van L. zit vast wegens vermeende betrokkenheid bij een grootschalige drugsdeal. Een justitie-woordvoerder bevestigt dat na berichtgeving in De Telegraaf. Van L., die eerder ook bekend stond als ‘de doerak van de Damrak’, zit sinds begint dit jaar in de gevangenis.

Volgens de woordvoerder gaat het om 1100 kilo cocaïne met een straatwaarde van 30 miljoen euro die de politie eind 2015 in Raamsdonkveer onderschepte. Daarbij werd ook 2,5 miljoen euro in contanten in beslag genomen. Van L.’s advocaat wilde tegenover De Telegraaf niet reageren.

Lees meer over het flamboyante leven van Florian van L.: De beurswolf is getemd

Vijf andere verdachten worden gekoppeld aan deze smokkel van meer dan duizend kilo cocaïne, die verstopt zat in pakken ananassap en via de haven van Antwerpen ging. Onder de verdachten bevindt zich ook Van L’s zakenpartner Thomas K. (47). Hoe lang Van L. nog blijft vastzitten, kan de woordvoerder niet zeggen. Op 7 september dient een pro formazitting over de zaak in Den Bosch. Dan wordt er opnieuw over de zaak gesproken.

De Wolf van het Damrak

In het verleden werkte Van L. onder meer voor de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch. Een paar jaar geleden vergaarde hij enige bekendheid. Nadat de film The Wolf of Wall Street van de Amerikaanse regisseur Martin Scorsese uitkwam, werd Van L. in verschillende Nederlandse media weggezet als de Nederlandse ‘Doerak van het Damrak’. Dat is een verwijzing naar het hoofdpersonage uit de film, een gewetenloze beurshandelaar in New York (gespeeld door Leonardo DiCaprio).

    • Guus Ritzen