Beste grappen gaan over seks en schaamte

Amy Schumer De Amerikaanse comédienne heeft het imago van feministe gekregen door gewoon te doen wat mannen doen: harde grappen maken over seks.

Foto Jamie McCarthy

Amy Schumer spreidt duim en wijsvinger tussen haar benen en doet voor hoe ze haar vagina opentrekt en de douchekop erop zet. Dan corrigeert ze zichzelf en zegt dat haar vagina er zo niet uitziet. En spreidt haar wijsvinger en pink. Het gaat haar bij deze douchescène om de geur van haar vagina, want die ruikt, zegt ze, op een goede dag, als een boerderijdier.

Schaamteloos

Welkom bij Amy Schumer. Dit zijn de grappen die voldoen aan de verwachtingen die de 35-jarige Amerikaanse comédienne heeft geschapen met haar tv-serie Inside Amy, een luidruchtig en schaamteloos grof sketchprogramma, en de film Trainwreck, door haar geschreven en met haar in de hoofdrol. De bekendste sketch van die met een Emmy onderscheiden serie is ‘Last Fuckable Day’, waarin Schumer met de actrices Tina Fey, Julia Louis-Dreyfus en Patricia Arquette de laatste dag bespreekt waarop Louis-Dreyfus volgens de normen van Hollywood nog aantrekkelijk genoeg is voor een film.

Dergelijke satire heeft haar het imago gegeven een feministe te zijn. Ook door gewoon te doen wat mannen doen: harde grappen maken over seks en de standaardrollen van man en vrouw. Bij mannelijke comedians is dat een afgegraasd terrein, maar haar vrouwelijke blik geeft haar werk een fris en scherp randje.

Haarfijn kan ze illustreren hoe eigenaardig toch eigenlijk de rol van de vrouw kan zijn als begeerd maar niet gerespecteerd object. Dat je na te zijn meegegaan in de bizarre sekswens van je partner oogcontact maakt met jezelf in de spiegel en je jezelf afvraagt: hoe is het zover gekomen met me?
Zo lang het gaat over de schaamte en het ongemak bij seks en lichaamsfuncties is Schumer in goede doen. Zelfspot en plaagstootjes gaan dan hand in hand. „Ik ben”, zegt ze, „wat Hollywood noemt: veel te dik.” En draait dan om haar as om die ene hoek te vinden die haar lichaam voordelig laat uitkomen.

White trash

Tot die zelfspot hoort dat ze zich vanwege haar vrije seksuele moraal en gebrek aan manieren positioneert als white trash, met een tatoeage op haar onderrug die dat kan bevestigen. Het geeft ruimte voor grappen over wat je doet als vrouw als je vriend klaarkomt op je tieten of wat er gebeurt bij een black-out.

Treedt ze buiten die comfort zone dan wordt haar materiaal al gauw modaal. Als het gaat over familie, een tijdschrift of beroemdheden, dan valt op dat ze onnodig pauzes laat vallen en dat het tempo laag ligt. Voor „het geweldige Amsterdam” wil Schumer graag een grootse show neerzetten, maar aan die verwachting voldoet ze niet.