‘Angela Merkel wil partijleider blijven’

De politica is sinds 2005 bondskanselier, als ze nog een termijn aanblijft verbreekt ze een record.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel eerder deze week in Berlijn. Rainer Jensen / AFP

Angela Merkel wil leider blijven van haar partij CDU. De Duitse bondskanselier stelt zich in december opnieuw kandidaat voor het partijleiderschap, zo liet vice-voorzitter Julia Klöckner volgens Duitse media weten.

Het zou gaan om het vierde termijn als partijleider. De politica is sinds 2005 bondskanselier, als ze nog een termijn aanblijft verbreekt ze het record van langstzittende regeringsleider van het naoorlogse Duitsland. Momenteel heeft partijgenoot Helmut Kohl dat record op zijn naam staan.

Klöckner laat weten dat er binnen de partij brede steun zou zijn voor Merkel. Opvallend is dat ze zegt dat de CDU en zusterpartij CSU in Beieren gezamenlijk een kanselierskandidaat zullen aandragen. Ze laat de beslissing over aan Merkel, maar kan zich daarbij “niemand anders voorstellen”, zo zegt de vice-voorzitter. De afgelopen tijd schaarden meer prominenten uit de partij zich achter de huidige bondskanselier, maar er zijn ook andere geluiden. CSU-partijchef Horst Seehofer uitte bijvoorbeeld openlijk kritiek op het asielbeleid van Merkel, hij vindt dat veel te mild.

De Duitse krant Bild am Sonntag meldde vorige week dat ongeveer een op de twee Duitsers zegt tegen een nieuwe termijn voor Merkel te zijn. Dat bleek uit een peiling van de krant.

    • Liza van Lonkhuyzen