Acteur Gene Wilder (83) overleden

Wilder werd beroemd door zijn vertolking van Willy Wonka in de film Sjakie en de Chocoladefabriek.

Gene Wilder werd wereldberoemd door zijn vertolking van Willy Wonka in de film Sjakie en de Chocoladefabriek. Foto: Everett Collection / HH

De Amerikaanse acteur Gene Wilder is maandag op 83-jarige leeftijd overleden. Volgens zijn familie stierf hij thuis in Stamford, Connecticut aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer, meldt het blad Variety.

Wilder speelde in vele komedies, maar werd bij het grote publiek vooral bekend als Willy Wonka, het eigenaardige en voortdurend rijmende personage uit Sjakie en Chocoladefabriek, de verfilming uit 1971 van het boek van Roald Dahl.

Jaren zeventig en tachtig

Wilder beleefde zijn hoogtijdagen als acteur in de jaren zeventig en tachtig, toen hij veelvuldig samenwerkte met filmregisseur Mel Brooks. Hij beleefde successen met komedies als Blazing Saddles, Young Frankenstein en The Producers. Voor die laatste twee ontving hij Oscarnominaties.

Wilder stond bekend om zijn karakteristieke gezicht en staalblauwe ogen. Hij werd in 1989 gediagnosticeerd met de ziekte van non-Hodgkin, een zeldzame vorm van lymfklierkanker die bij een deel van de patiënten volledig te genezen is.

    • Etienne Verschuren