Aanslag op pand justitie België, geen slachtoffers

De aanslag vond plaats op het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie. De schade is groot.

De schade na de explosie en de brand in het Belgische Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie. Geert Vandenwijngaert / AP

Bij het Belgische instituut voor criminologie is in de nacht van zondag op maandag brand gesticht. Het Belgisch Openbaar Ministerie (OM) zegt dat omstreeks twee uur ‘s nachts een bestelbus met daarin meerdere personen zich een weg naar binnen forceerde. Vervolgens staken één of meerdere van deze inzittenden een gebouw met laboratoria in brand. Er was niemand in het gebouw aanwezig en er vielen geen gewonden.

Wat het motief achter de aanslag is, is onbekend. Een OM-woordvoerder zei tijdens een persconferentie dat de locatie “niet zomaar is gekozen”. In het gebouw bevindt zich veel gevoelige informatie over lopend onderzoek naar criminelen. Volgens de woordvoerder hebben veel mensen belang bij het verdwijnen van dit bewijs. De schade aan het pand is volgens haar “ernstig”. Hoe ernstig precies, is nog niet bekend.

Vijf personen zijn inmiddels aangehouden. Het is onbekend wat hun rol bij de brandstichting is. Of er sprake is van terrorisme, is op het moment nog niet duidelijk. Een OM-woordvoerder zei tegen Reuters dat het waarschijnlijker is dat de georganiseerde misdaad erachter zit.

Forensisch instituut

Het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) is het forensisch instituut van België. Het analyseert en identificeert onder meer sporen van verdachten. Ook houdt het een databank van DNA-gegevens bij.

Eerder waren er ook meldingen dat een bom tot ontploffing was gebracht bij het instituut. Maar de explosie die zich voordeed, vond plaats ten gevolge van de brand, schrijft ANP bij monde van een justitiewoordvoerder. Tijdens de brand was niemand in het gebouw aanwezig. De Belgische brandweer was maandagochtend bezig met nablussen. Belgische media schrijven dat er veel schade is aan het gebouw. Om het terrein is een ruim gebied afgezet.

In Brussel geldt nog steeds het op één-na-hoogste dreigingsniveau na de aanslagen op het metronetwerk en de luchthaven Zaventem.

De ligging van het instituut in Brussel.

    • Guus Ritzen