De Thuiskok: Het hele jaar ijs

De zomer is niet echt geworden wat we er van verwacht hadden dit jaar. De hele maand juli met jas aan naar je werk maakt het lastig een zomers gevoel te krijgen. Vorige week werd het opeens toch nog erg warm. Een goed moment om eens over ijs te beginnen. Al hoeft het volgens Marleen Visser helemaal geen zomer te zijn om ijs te maken. De titel van haar boek zegt het al: Altijd ijs. De honderd ijsrecepten in haar boek zijn dan ook per seizoen ingedeeld.

Als er iemand aantoont dat ijs niet moeilijk te maken is, dan is het wel Visser. Dat is geen diskwalificatie van haar kookkunsten, maar ze is ook geen chef-kok of ijsmaker. Visser is vooral een ijsliefhebber, houdt een foodblog bij en is gewoon begonnen met het maken van honderd ijsrecepten. Waarna ze tot haar eigen verbazing opeens als ijsexpert in jury’s werd gevraagd.

Bijkomend voordeel van haar situatie is dat Visser de recepten heeft toegespitst op de thuiskokende ijscoman: alle ijsjes zijn zonder ijsmachine te maken. Ze maakt onderscheid tussen softijs en ijslolly’s en geeft ook gelijk aan hoe moeilijk de recepten zijn en of ze voor volwassenen, kinderen of iedereen bedoeld zijn. Achterin is er zowel een index van recepten als van ingrediënten, net als een paar basisijsrecepten waarmee je weer andere ijssoorten kunt maken.

IJs draait tegenwoordig allang niet meer alleen om de smaken vanille, chocolade en banaan. Tegenwoordig zijn ook champagne-, paprika- en caramel met zeezoutijs net zo makkelijk te krijgen. Als hippe foodblogger is Visser natuurlijk helemaal op de hoogte van die trend en dus vind je bijzondere ijsjes terug in Altijd ijs. Zomaar een greep: espresso-pops, mangomagnums met sticky rijst en kurkuma en veganistisch avocadoijs met rozemarijn, limoen en basilicum.

Ik vind het van grote creativiteit getuigen dat je honderd ijsrecepten kunt verzinnen zonder daarbij al te technisch te worden. Daarnaast ziet het boek er verzorgd uit en zijn de (zelfgemaakte) foto’s ook prima. Het had een tikkeltje meer zomers vormgegeven mogen worden, maar aan de andere kant: dat zomergevoel kun je nu het hele jaar door oproepen.

    • Sam de Voogt