Zesde SP’er stelt zich niet herkiesbaar

Tjitske Siderius beschrijft de landelijke politiek als een “slangenkuil”. De huidige SP-fractie heeft vijftien leden.

Tjitske Siderius tijdens een algemeen overleg van de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) over kinderopvang vorig jaar september.
Tjitske Siderius tijdens een algemeen overleg van de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) over kinderopvang vorig jaar september. Foto Bas Czerwinski / ANP

Tjitske Siderius (34) is het zesde Kamerlid van de SP dat zich niet herkiesbaar zal stellen voor de volgende verkiezingen in maart 2017. Dat heeft de Zwolse zondag tegen De Stentor gezegd. Deze maandag wordt de nieuwe SP-concept-kandidatenlijst gepubliceerd.

Siderius beschrijft de landelijke politiek als een “slangenkuil”:

“Het gaat soms meer over macht en posities dan over inhoudelijke thema’s. Je moet altijd over je schouder kijken of er niet iemand een mes in je rug steekt.”

Tegenover de SP heeft ze geen wrok en ze bedankt de partij voor de kansen die ze heeft gekregen.

Leegloop partij

Siderius is de zesde SP’er - van de vijftien fractieleden - die de fractie verlaat. Arnold Merkies, Farshad Bashir, Sharon Gesthuizen, Paul Ulenbelt en Harry van Bommel stellen zich bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen ook niet meer herkiesbaar. Samen met SGP-leider Kees van der Staaij is Van Bommel het langst zittende Tweede Kamerlid.

Lees ook: Lilian Marijnissen op plaats drie SP-verkiezingslijst

De nieuwe SP-voorzitter Ron Meyer zei in juni in een interview met NRC dat de SP-fractie na de volgende verkiezingen uit meer “straatvechters” moet bestaan. Hij wil dat meer “de rauwheid van de straat” in de Tweede Kamer komt.

“We hebben een combinatie aan karakters nodig. De buschauffeur én de academicus.”

Lees ook het hele interview: ‘Wij moeten naar boven schoppen, niet naar beneden’

Sinds 2006 is Siderius raadslid in Zwolle. Een jaar later werd zij er fractievoorzitter. In 2008 maakte ze de stap naar de landelijke politiek als medewerker Sociale Zaken bij de SP-fractie. Sinds september 2013 is ze Tweede Kamerlid en heeft ze zich vooral beziggehouden met onderwijs en kinderopvang.

    • Menno Sedee