Wie wil wat as van Capote?

Doorgaans wordt de as van een overledene uitgestrooid, of in een urn bewaard op een dierbare plek. Niet die van Truman Capote. De as van de Amerikaanse schrijver van de novelle Breakfast at Tiffany’s (1958) en de non-fictieroman In Cold Blood (1966) is bewaard in een kartonnen doos en wordt binnenkort geveild.

Capotes as maakt deel uit van de nalatenschap van de vorig jaar overleden Joanna Carson, weduwe van de Amerikaanse komiek Johnny Carson. Zij was een vriendin van Capote, hij liet haar zijn as na.

Capote overleed in 1984 op 59-jarige leeftijd aan de gevolgen van nierfalen.

Op 24 september komt Capotes as onder de hamer als kavel 517 bij een veilinghuis in Los Angeles. Biedingen beginnen bij 2.000 dollar (1.775 euro). De verwachte opbrengst ligt tussen de 4.000 en 6.000 dollar. Darren Julien van het betrokken veilinghuis zegt in tijdschrift Vanity Fair dat de schrijver geen bezwaar tegen de veiling zou hebben gehad. „Hij hield van choqueren. Hij hield van publiciteit.”