Vicekanselier Gabriel

‘Gesprekken over TTIP zijn mislukt’

De onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over het vrijhandelsverdrag TTIP zijn feitelijk mislukt. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken en vicekanselier Sigmar Gabriel (SPD) zondag gezegd in een interview met tv-zender ZDF. De gesprekken over het omstreden TTIP-verdrag slepen al jaren zonder veel vooruitgang voort. Gabriel daarover: „Naar mijn mening zijn de onderhandelingen met de VS feitelijk mislukt, hoewel niemand dat echt zal toegeven. De reden van het falen is dat wij als Europeanen niet wilden buigen voor de Amerikaanse wensen.”

De Duitse vicekanselier wees erop dat er in veertien gespreksrondes nog geen akkoord is bereikt over ook maar één van de 27 hoofdstukken die op tafel liggen. De onderhandelingen zijn opgesplitst in verschillende delen, zodat in kleine stappen sneller progressie geboekt kan worden. Iets wat volgens de Duitser tot op heden niet is gelukt.

Eerder zei Gabriel dat zijn partij niet zal instemmen met een akkoord dat slecht uitpakt voor Duitsland. De uitspraken van Gabriel passen in de campagne voor verschillende verkiezingen in Duitsland. Bondskanselier Merkel zei in mei na een bezoek aan de Amerikaanse president Barack Obama dat zij de TTIP-onderhandelingen nog voor het einde van het jaar wil afronden. De achterban van Gabriel stond altijd al veel kritischer tegenover het TTIP-verdrag dan het CDU van Merkel. Het feit dat Gabriel dit zegt, betekent niet het definitieve einde van de onderhandelingen.” (NRC)

    • Jorg Leijten