Verstappen is ziedend. Zijn concurrenten zijn dat op hem

Formule 1 De GP van België moest een feest worden voor Verstappen, maar werd verstierd door de Ferrari’s. Ook de Nederlander kreeg kritiek op zijn rijstijl.

Max Verstappen werd getoucheerd door de bolide van Kimi Raikkonen, de Fin was niet te spreken over Verstappens rijstijl.
Max Verstappen werd getoucheerd door de bolide van Kimi Raikkonen, de Fin was niet te spreken over Verstappens rijstijl. Foto John Thys/AFP

In de eerste knik na de start is zijn feestje al voorbij. Verstierd door de Ferrari’s, vindt hij zelf. „Ze verzieken mijn race. Elfde worden is niet wat je wil. Jammer ook voor al die fans die veel geld hebben betaald”, zegt hij met een boos-wit gezicht onder zijn blauwe Red Bull-cap.

Max Verstappen is ziedend. Altijd vriendelijk en in balans, maar nu even niet. Het had een glorieuze dag kunnen worden, met tienduizenden Nederlanders op de tribune en een podiumplek als climax. Wat een huldiging zou dat geworden zijn. Maar de Ferrari’s maakten er een deceptie van door hem in die eerste bocht averij te bezorgen. Althans zo beleeft hij dat. Neusvleugel kapot, vloer beschadigd. Kost je al snel een seconde per ronde. En dan durven ze ook nog eens over de boordradio te klagen over zijn agressieve rijstijl, over de wijze waarop hij zijn positie verdedigt. Kimi Raikkonen, die er in eerdere grands prix bij Verstappen niet langs kwam, heeft het ook nu met de Limburger gehad. „Hij is er alleen maar in geïnteresseerd om mij compleet van de baan te rijden. Dit is verdomme belachelijk!” roept ‘Iceman’ door de boordradio als hij bij een inhaalactie op de Kemmel Straight na de Eau Rouge hard voor de jonge coureur moet remmen.

Verstappen kan zich er na afloop in de hospitalityruimte van zijn team nog over opwinden. „Ze moeten zich schamen met zoveel ervaring dat ze een crash veroorzaken.” Met ze praten wil hij best, zoals Sebastian Vettel wil. „Maar ze moeten eerst maar eens begrijpen wat ze allemaal hebben verziekt.” Hij geeft toe dat de pittige duels later in de race het gevolg zijn van die eerste ronde. „Ik rij ze nog liever van de baan, dan dat ik ze doorlaat”, zegt hij in een interview bij Ziggo Sport.

Het begon zo mooi

De GP van België begint nog zo mooi voor Verstappen. Tweede bij de kwalificatie, nog nooit was dat iemand op zijn leeftijd gelukt. Francorchamps is al dagen een Nederlandse enclave, in de Ardennen rondom het circuit bivakkeren duizenden Nederlanders. Daar komen zondag nog eens tienduizenden fans bij die zich in alle vroegte naar het circuit spoeden om files te ontlopen. De verwachtingen zijn niet mis: Verstappen moet toch een podiumplek kunnen veroveren.

Voor de duizenden racefans is Max een talent zonder limiet. In allerlei varianten gebruiken ze zijn naam om het ultieme uit te drukken. „MAXImaal ronken de vlaggen op de tribunes. ‘Race to the Max’ is het motto op t-shirts. Verstappen, zegt hij zelf na afloop, krijgt kippenvel van de sfeer. De traditionele driversparade voor de race is al een zegetocht. Rondgereden in een klassieke auto zwaait Max als een vorst naar zijn supporters, stapt onderweg uit, klimt over de vangrail en gooit racecaps het publiek in. Verrukte blikken van duizenden en oranje rookpotten, het feestje lijkt niet meer stuk te kunnen.

Maar die eerste knik – La Source – na de start bederft alles. Traag gestart vanaf de tweede plek, duikt Max Verstappen in de binnenkant van de bocht in een gaatje dat er nauwelijks is. Hij probeert op de groen-gele kerbstones, in de uiterste marge van de baan, twee plaatsen terug te winnen door binnendoor in te halen. Maar de corridor wordt afgeknepen door Sebastian Vettel, die daardoor teamgenoot Kimi Raikkonen in de richting van Verstappen dwingt. De Fin toucheert de bolide van Verstappen die een stuk van zijn voorvleugel kwijtraakt. Het is een gevecht van wringen en schuren, de ouverture van een race van chaos en deceptie. Hem valt niets aan te rekenen, zegt hij. „Ik zat aan de binnenkant in die eerste bocht en blokkeerde niemand. Zij sturen allebei in en snijden af. Daardoor raak ik mijn voorvleugel kwijt.” Of zijn gewaagde inhaalmanoeuvre een gevolg is van de trage start, noemt hij desgevraagd „gepraat achteraf”.

Naar de psychiater

Met zijn rijgedrag moet Verstappen oppassen. Racelegende Niki Lauda heeft over zijn gedrag van zondag geen goed woord over. „Het is krankzinnig dat hij binnendoor wilde inhalen in La Source. Zo rijd je niet in de Formule 1. Zijn rijstijl is te agressief”, aldus Lauda voor RTL Deutschland. „Dat hebben we gezien in Hongarije. Hij kan niet constant van lijn veranderen. Kimi reageerde woest en daar heeft hij helemaal gelijk in.” Volgens Lauda – die Verstappen het talent van de eeuw vindt – moet hij maar eens in therapie „als hij vindt dat Kimi de schuldige was”.

Na de eerste schermutseling komt het niet meer goed met Verstappen. Ook niet na de interventie van de safetycar die de baan opkomt nadat Kevin Magnussen hard is gecrasht.

De wringpartij kent uiteindelijk alleen maar verliezers. Noch Verstappen, noch de Ferrari’s komen op het podium. De Nederlander wordt elfde, blijft zonder punten en moet toezien hoe teamgenoot Daniel Ricciardo met zijn tweede plaats in hun onderlinge competitie weer uitloopt in het klassement om de wereldtitel. En die Ricciardo begon behoorlijk nerveus te worden van die jonge „racenerd” uit Nederland. Verstappen noemt diens klassering positief voor het team. Maar goed, zijn race is „verneukt”. Nico Rosberg wint de 60ste GP van België en de 48ste van Spa-Francorchamps. Lewis Hamilton, teamgenoot bij Mercedes, knokt zich vanuit de achterhoede naar de derde plaats en weet de schade van de gridstraf te beperken.

Volgende week staat de iconische grand prix in het Italiaanse Monza op het programma. Max verwacht dat het lastig gaat worden met die rechte stukken daar.