Opinie

U luistert naar NOS Nieuwswinter

‘Ja dames en heren, wij hebben er lang naar uitgekeken, maar nu zijn we er dan weer. Welkom bij de NOS Nieuwswinter! Een seizoen waarin wij een béétje afstand nemen van de sport en ons een paar maanden lang heerlijk kunnen onderdompelen in nieuws. Prinsjesdag, de Brexitonderhandelingen, verkiezingen bij ons, verkiezingen in Frankrijk, de ontwikkelingen in Rusland en Turkije, de vluchtelingencrisis, de oorlog in Syrië, nieuwe terreuraanslagen, allemaal spannende nieuwsevenementen die wij voor u de komende maanden gaan verslaan.

- Maar nu eerst naar Dop Knijs in Den Haag, voor het wekelijkse gesprek met onze chef de d’equipe Mark Rutte.

- Ja, meneer Rutte, u bent net terug van de Eurotop in Brussel, bent u tevreden?

- Nee. Dit zijn resultaten waarvan ik zeg: daar ben ik niet voor gekomen.

- Het Nederlandse vluchtelingenquotum voor 2017...

- Bijvoorbeeld. Kijk, wij gingen voor nul, je weet ook dat het in principe kan, en tienduizend is dan gewoon, nou ja, jammer.

- Op zichzelf misschien niet eens zo’n slecht resultaat.

- Op zichzelf misschien niet, maar je kómt voor nul.

- Maar is meedoen niet belangrijker dan winnen?

- O hou op. Totale onzin. Second place doesn’t count. Winnen, daar gaat het om. Zilver is niks en brons is helemáál niks! Weet u, klinkt misschien gek, maar ik heb nog liever dat ze me een drol omhangen dan een bronzen medaille. Brons is stront.

- Even het zetelklassement. Volgens de laatste peiling zijn VVD en PvdA samen tien zetels gedaald, slecht nieuws voor de coalitie.

- Ik heb tegen het team gezegd, en als chef de mission is dat ook mijn taak: wij moeten echt nog harder werken aan het prestatieklimaat. Meer talentontwikkeling, meer focus, meer discipline, veel oefenen en op tijd naar bed. Dat zie je aan Yuri van Gelder. Een beetje makkelijk scoren op Lowlands kan iedereen, maar op dat internationale hoofdpodium, dáár moet het gebeuren. Daarom was ik ook zo pissig op Koenders. Tienduizend vluchtelingen!

- Hij zat op de terugweg ook niet in het regeringstoestel, viel me op.

- Nee, die hebben we de volgende dag meteen op het eerste vliegtuig naar huis gezet. Trouwens, over loservluchten gesproken, er komt nu dus inderdaad een onafhankelijk onderzoek naar het onafhankelijke onderzoek naar de MH17-ramp. Wat dat betreft heeft Nederland dus wél het hoogst haalbare binnengehaald.

- Tot slot nog even de actualiteit: er is ook over de boerkini gesproken. Is daar nog iets uit gekomen?

- Ja, en wij steunen het beleid van de Franse autoriteiten. Kijk, het is als bij het beachvolleybal voor vrouwen: je móet nu eenmaal spelen in je blote bips. Dat zijn de spelregels, dus dan kun je geen uitzonderingen maken voor vrouwen die daar geen zin in hebben. Hetzelfde met bikini’s op het gewone strand. Het is vaak geen gezicht, geef ik toe, maar het is nu eenmaal de afspraak, en dan gaan we dus niet ineens in een boerkini lopen, waarin het veel makkelijker is om er mooi uit te zien. Dat level playingfield, als je dat loslaat, ja, dan kan iedereen winnen!

- Mark Rutte, chef de mission, dank voor dit gesprek, terug naar de studio in Hilversum.

- Dat was Dop Knijs vanuit Den Haag. U luistert nog steeds naar NOS Nieuwswinter! Zo meteen: wij spraken met een overlevende van de aanslag op het vliegveld van Brussel. Op het moment van zo’n explosie, wat gaat er dan door je heen? Maar nu eerst de files. Bert, wie gaat er vandaag aan kop?

Jan Kuitenbrouwer is columnist en directeur van Kuitenbrouwer Woorden Die Werken, woordendiewerken.com