Zeker zestig doden bij Turks offensief in Noord-Syrië

Het Turkse leger heeft bij aanvallen op Koerdische doelen zeker 25 militanten gedood, ook vielen er 35 burgerdoden.

Turkse troepen vlak voor zij de grens met Syrië oversteken. Foto: Umit Bektas / Reuters

Turkse artillerie en gevechtsvliegtuigen hebben op zondag voor de vijfde dag op rij Koerdische doelen bestookt in Noord-Syrië, zo meldt persbureau Reuters op basis van bronnen bij de veiligheidsdiensten. Het Turkse leger meldt dat ze 25 Koerdische militanten hebben gedood bij het grensdorp Jarablus.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vielen bij de operaties van het Turkse leger ook zeker 35 burgerdoden.

Meer dan 75 gewonden bij Turkse operatie

Bij zonsopkomst vlogen gevechtsvliegtuigen de Syrische grens over. Turkse artillerie beschoot doelen in de grensregio waar de Syrisch-Koerdische militie YPG het voor het zeggen zou hebben. Volgens bronnen van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten is er in dorpen ‘s nachts flink gevochten.

In het dorp Jub al-Kousa, ten noorden van Jarablus, vielen volgens het Syrisch Observatorium zeker twintig burgerdoden. Bij bombardementen in het nabijgelegen dorp Al-Amarna zouden nog eens 15 anderen zijn gedood. In de dorpen zouden in totaal 75 anderen gewond zijn geraakt, onder wie een aantal zwaargewonden. Het Turkse leger ontkent dat er burgerdoden zijn gevallen.

De bombardementen vinden plaats bij het grensdorp Jarablus

Operatie ‘Eufraat-Schild’ tegen Koerdische opmars Noord-Syrië

De Turkse militaire operatie ‘Eufraat-Schild begon afgelopen woensdag met de steun aan het Vrije Syrische Leger bij de verovering van Jarablus op militanten van terreurbeweging Islamitische Staat.

In de afgelopen dagen voert het Turkse leger operaties uit op nabijgelegen dorpen die in handen zijn van Koerdische milities. Afgelopen zaterdag kwam een Turkse militair om het leven bij een raketaanval.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Çavuşoğlu heeft de Koerden gesommeerd zich terug te trekken naar de oostkant van de rivier de Eufraat. Çavuşoğlu werd daarin gesteund door de Amerikaanse vice-president Joe Biden. Dit betekent dat de Koerdische milities ook de stad Manbij, die ze met Amerikaanse luchsteun veroverden op IS, moeten verlaten.

    • Sjoerd Klumpenaar
    • Huib de Zeeuw