Rusland heft verbod chartervluchten naar Turkije op

Het verbod werd ingesteld nadat het Turkse leger in november een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde.

De Russische en Turkse presidenten schudden elkaar de hand bij een persconferentie op 9 augustus in Sint-Petersburg. Foto Alexander Zemlianichenko / AP

Rusland heeft zondag het verbod op chartervluchten naar Turkije opgeheven. Dat heeft de regering in Moskou op haar website aangekondigd, meldt persbureau Reuters. Het verbod werd in november ingesteld nadat het Turkse leger een Russische straaljager had neergehaald.

De Turkse badplaatsen waren populaire vakantiebestemmingen voor Russen. Turkije liep ruim 750 miljoen euro aan inkomsten mis door wegblijvende Russische toeristen.

Eind juni bood Ankara officieel excuses aan voor het incident en inmiddels hebben Erdogan en Poetin hun banden na maanden ruzie weer aangehaald. Op 9 augustus bezocht Erdogan zijn Russische collega in Sint-Petersburg.

Lees ook over die ontmoeting Poetin en Erdogan zijn weer ‘vrienden’, maar Syrië blijft heikel punt

Economische sancties

In november haalden Turkse F-16’s een Russisch jachtbommenwerper neer die boven de grens met Syrië vloog. Daarna werd een van de twee Russische piloten op de grond doodgeschoten. Het vliegtuig zou in Turks luchtruim hebben gevlogen, maar Rusland ontkende dat. Poetin sprak toen van “een dolksteek in de rug”, die “serieuze consequenties” zou hebben voor de Turks-Russische relaties.

Vervolgens legde Rusland allerlei importbeperkingen op voor Turkse goederen, vooral landbouwproducten. Russische werkgevers mochten geen Turken meer aannemen en Rusland verbood Turkse bedrijven zaken te doen in Rusland. Buiten de chartervluchten bleven de lijnvluchten tussen Rusland en Turkije wel in dienst.

De economische sancties hadden flinke impact op Turkije. Volgens gegevens van de Russische douane viel het handelsvolume tussen Turkije en Rusland in het eerste kwartaal van 23 miljard dollar terug tot 4,8 miljard dollar (4,3 miljard euro), een daling van 18 miljard dollar ten opzichte van de eerste vier maanden van vorig jaar.

    • Menno Sedee