Raketaanval op Turkse vliegveld Diyarbakir

Niemand raakt daarbij gewond. De verantwoordelijkheid voor de actie is nog niet opgeëist.

Turkse legertanks nabij de grens met Syrië. De Turken bestoken vanaf daar onder meer een Koerdische militie. De tanks hebben voor zover bekend niets te maken met de aanval op de luchthaven van Diyarbakir.
Turkse legertanks nabij de grens met Syrië. De Turken bestoken vanaf daar onder meer een Koerdische militie. De tanks hebben voor zover bekend niets te maken met de aanval op de luchthaven van Diyarbakir. Foto AP via IHA

Op het vliegveld van het Turkse Diyarbakir is zaterdagavond een raketaanval uitgevoerd. Daarbij werden vier projectielen afgevuurd op een politiepost nabij een vip-gedeelte. Volgens persbureau Reuters raakte niemand gewond en ook werden er geen vluchten geannuleerd.

De op de luchthaven aanwezige passagiers en medewerkers werden gedurende de aanval in ruimtes binnen de terminal ondergebracht. De raketten troffen geen doel en kwamen volgens de zender NTV terecht op onbewoond land vlakbij de luchthaven, waar vandaan voornamelijk binnenlandse vluchten opstijgen.

Diyarbakir: belangrijk voor Koerden

De verantwoordelijkheid voor de aanval is nog niet opgeëist, maar volgens persbureau AP zitten Koerdische militanten achter de actie. Diyarbakir ligt in het zuidoosten van Turkije en is de belangrijkste stad voor de aldaar gevestigde Koerden en hun PKK-beweging, die door Ankara wordt beschouwd als een terroristische organisatie.

Syrische rebellen voerden zaterdag, gesteund door het Turkse leger, aanvallen uit op zowel IS-doelen als Koerdische YPG-milities in het noorden van Syrië. Turkije wil voorkomen dat de Koerden een belangrijke strook langs de grens met Syrië in handen krijgen en zich gesterkt voelen om dat gebied naar Turkije door te trekken. Bij de strijd viel zaterdag ten minste één Turkse dode en raakte verschillende anderen gewond.

Lees ook: Inname van Jarablus is dreun voor IS en de Koerden

Afgelopen week startte Turkije, met luchtsteun van de Verenigde Staten, een grondoffensief in Syrië om de grensplaats Jarablus terug te veroveren op IS. Dat lukte afgelopen woensdag. Ankara zei toen in het gebied aanwezig te blijven “tot alle dreiging verdwenen is”. Met de operatie ‘Eufraat-Schild’ wil Turkije de grens met Syrië afsluiten voor IS-leden die de route gebruiken om mensen en wapens te smokkelen.

    • Jorg Leijten