Puntenverlies PSV, winst Ajax en AZ, gelijkspel ADO

PSV speelde doelpuntloos gelijk tegen Groningen, Ajax won met 3-0 van Go Ahead Eagles, AZ met 2-0 van NEC en ADO- Heracles werd 1-1.

Aanvoerder Luuk de Jong wist opnieuw een strafschop niet te benutten.
Aanvoerder Luuk de Jong wist opnieuw een strafschop niet te benutten. Foto: ANP

PSV heeft zondag het eerste puntenverlies geïncasseerd in dit seizoen. De regerend landskampioen wist niet te scoren tegen FC Groningen dat een uur met tien man speelde: 0-0.

Ajax wist na de beschamende thuisnederlaag tegen Willem II weer te winnen. De Amsterdammers versloegen in Deventer promovendus Go Ahead Eagles met 3-0. Na drie knappe winstpartijen kon ADO Den Haag niet opnieuw voor een stunt zorgen. In het thuisduel met Heracles speelde de ploeg van trainer Zeljko Petrovic met 1-1 gelijk tegen Heracles Amelo. AZ won het thuisduel tegen NEC met 2-0.

Rood voor Bacuna, gemiste penaly De Jong

Met drie nederlagen op rij en nul punten snakte hekkensluiter FC Groningen zondag naar een goed resultaat op bezoek bij de regerend landskampioen. De ploeg van trainer Ernest Faber, die als speler en trainer een rijk verleden heeft bij PSV, probeerde het wel in Eindhoven maar werd nauwelijks gevaarlijk. Het eerste half uur van het duel leverde weinig spektakel op.

Juninho Bacuna eiste een negatieve hoofdrol op. De middenvelder van FC Groningen werd na twee gele kaarten al binnen een half uur van het veld gestuurd door scheidsrechter Bas Nijhuis. PSV kon niet profiteren, ook niet nadat Nijhuis een penalty gaf aan de Eindhovenaren. Aanvoerder Luuk de Jong kon deze buitenkans niet verzilveren. Hij miste niet voor het eerst dit seizoen een strafschop, dat gebeurde ook al tijdens de Johan Cruijff Schaal met Feyenoord. Met enkele andere goede reddingen zorgde Groningen-doelman Sergio Padt voor het eerste punt van zijn ploeg.

Twitter avatar PSV PSV Volgens Cocu miste PSV de kwaliteit om een gaatje in de Groningen-defensie te vinden:https://t.co/13LbZfkuzf #psvgro https://t.co/vywz2VlvVl

Ruime zege Ajax

Een dreigende crisis in Amsterdam is bezworen door een ruime 0-3 zege in Deventer. In het begin van de wedstrijd leek Ajax weer op weg naar rampspoed nadat de Colombiaanse verdediger Davinson Sánchez een beetje onhandig een strafschop veroorzaakte. Hij had geluk dat André Onana de inzet van Leon de Kogel keerde. Dat is de naar Barcelona vertrokken Jasper Cillessen nooit gelukt in de eredivisie.

In de nieuwe samenstelling met Kasper Dolberg als balvaste spits en Bertrand Traoré op de rechterflank speelde Ajax best aardig. Het was opnieuw aanvoerder Davy Klaasen die het net wist te vinden. Hij poeierde in de 24e minuut raak en benutte elf minuten later een strafschop. Nemanja Gudelj haalde na ruim een uur het laatste beetje spanning uit een eenzijdige wedstrijd. In de slotfase hadden Gudelje en Traoré nog een aantal aardige kansen. Door de overwinning stijgt Ajax naar de vierde plek met vijf punten achterstand op koploper Feyenoord.

Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax 📷 | Tevredenheid bij Ajacieden na afloop van #gaeaja! ☺️👊 #wijzijnajax https://t.co/5bjfeHcpqh

Eerste puntenverlies voor ADO Den Haag

Heracles Amelo heeft ADO het eerste puntenverlies van het seizoen bezorgd. Na een kwartier ging ADO-doelman Ernestas Setkus in de fout bij een vrije trap van Iliass Bel Hassani. De Litouwer verzuimde de bal klemvast te pakken, waardoor die zo voor de voeten van Gosens rolde. De Duitser schoot eenvoudig binnen: 0-1.

ADO kwam wel snel terug in de wedstrijd door een treffer van Mike Havenaar. Met een harde knal vanaf de linkerkant van het strafschopgebied in de verre hoek liet hij doelman Bram Castro kansloos: 1-1. De ADO-spits werd uiteindelijk wel de schlemiel van de wedstrijd. Tien minuten voor tijd had hij zijn ploeg vanaf de strafschopstip op voorsprong moeten zetten, maar zijn ‘Panenka’ mislukte jammerlijk. Het stiftje ging over het doel. Het was al de derde gemiste strafschop dit weekend in de Eredivisie.

Twitter avatar ADODenHaag ADO Den Haag Het is afgelopen! 1-1 is de eindstand. Daarmee blijven we nog steeds ongeslagen! #ADOher

AZ vindt aansluiting bij subtop

Met een 2-0 overwinning op NEC heeft AZ de aansluiting gevonden bij de subtop in de eredivisie. De club uit Alkmaar heeft nu zeven punten. Trainer John van den Brom kon zijn team slechts verwijten dat er niet meer dan twee keer werd gescoord.

Dabney dos Santos kopte voor rust vallend raak, Alireza Jahanbakhsh besliste het duel tegen zijn oude club halverwege de tweede helft. Voor die tijd speelde de club uit Nijmegen al met tien man na de tweede gele kaart voor Julian van Haacke.

Twitter avatar NOSvoetbal NOS Voetbal De stand in de eredivisie na speelronde 4. Feyenoord staat alleen aan kop, voor PSV en ADO. PEC is hekkensluiter. https://t.co/GpL9QQgcv7

Bericht gemaakt op basis van berichtgeving van ANP