Politie lanceert campagne tegen nepvuurwapens

De Nederlandse politie krijgt wekelijks 20 tot 30 meldingen binnen over jongeren met nepvuurwapens.

Een airsoft wapen, een replica van een bestaand exemplaar. Foto Lex van Lieshout/ANP

De Nederlandse politie krijgt per week twintig tot dertig meldingen over jongeren die met nepvuurwapens lopen. Agenten spreken van een “levensgevaarlijk” probleem en daarom wordt er maandag gestart met een landelijke campagne waarin jongeren worden gewezen op de gevaarlijke situaties die dit met zich meebrengt.

De politie gaat daarbij langs op scholen om voorlichting te geven over dit onderwerp. Zo worden kinderen erop gewezen dat het bezit van nepvuurwapens verboden is. Ook roepen agenten jongeren op om speelgoedexemplaren met een CE-keurmerken, die thuis gedragen mogen worden maar niet in openbare ruimtes mogen getoond, niet mee naar school te nemen.

Groeiend probleem

Volgens de politie is het bezit van nepvuurwapens onder tieners een groeiend probleem. Hoewel het “bijna altijd” gaat om het gebruik van een nepexemplaar, kunnen agenten dat op een afstand niet zien, zo stelt een woordvoerder. Ze moeten de drager ervan daarom altijd als een vuurwapengevaarlijke verdachte benaderen. Dat kan een traumatische ervaring opleveren voor een jongere:

“Een tiener wordt door agenten met getrokken wapen benaderd, deze wordt vervolgens vastgezet en in de boeien geslagen. Dat is enorm ingrijpend voor beide partijen en het kan ook nog eens slecht aflopen als ze niet doen wat agenten zeggen.”

De politie komt naar eigen zeggen bewust op dit moment met de campagne. “Op vakantie kun je gemakkelijk aan zo’n nepexemplaar komen, dus is het belangrijk ze er nu op te wijzen het bezit ervan verboden is.”

Verschillende incidenten

De afgelopen tijd hebben zich verschillende incidenten voorgedaan waarbij jongeren die liepen met een nepvuurwapen, door de agenten onder schot werden gehouden. Zo kreeg de politie in Rotterdam vorige maand een melding binnen over een groep van zes jongeren waarvan er één met een wapen van het type Glock zou rondlopen. Toen zij niet wilden luisteren toen agenten met getrokken wapen hen benaderde, moest die laatste een waarschuwingsschot lossen. De politieman vertelt in het persbericht:

“Volgens mij wilde hij stoer doen tegenover zijn vrienden. Maar dat had verschrikkelijk fout kunnen aflopen. Wat als de jongen het vuurwapen uit het tasje had gehaald. Wat had ik of een andere collega gedaan? Hadden we dan gericht geschoten? We hebben het hier wel over kinderen. De jongens bleken tussen de 13 ent 18 jaar te zijn. Gelukkig is het nu goed afgelopen.”

Een soortgelijk incident deed zich twee maanden terug voor in de Zeeuwse regio Walcheren:

    • Jorg Leijten