Pas op! Een nepwapen is heel gevaarlijk

Politie

De politie krijgt wekelijks twintig tot dertig meldingen over jongeren die rondlopen met nepwapens die echt lijken. Een „levensgevaarlijk” probleem, vindt de politie. Daarom is er nu een campagne.

Begin juli kwam bij de Rotterdamse politie een melding binnen. In de wijk Charlois was een groep van zes jongens gesignaleerd, van wie één een wapen zou dragen.

De agenten namen het zekere voor het onzekere en liepen met een pistool in de aanslag op de jongens af. Deze luisterden niet naar de instructies van de agenten. Toen één van hen een beweging naar zijn tas maakte, loste de politie een waarschuwingsschot. Uiteindelijk bleek in de tas van de jongen een nepwapen te zitten.

De Nederlandse politie krijgt naar eigen zeggen wekelijks twintig tot dertig meldingen over jongeren die rondlopen met nepwapens die echt lijken. Een „levensgevaarlijk” probleem, zegt een woordvoerder.

En daarom is de politie deze maandag een landelijke campagne begonnen. Agenten gaan onder meer op bezoek bij scholen om kinderen erop te wijzen dat nepwapens verboden zijn. Er worden flyers uitgedeeld en posters opgehangen. Ook komen er blogs van politiemedewerkers die dit soort voorvallen hebben meegemaakt, allemaal gericht op kinderen in de leeftijd van 10 tot 16.

Het is een bewust gekozen moment om met de campagne te beginnen, zegt de woordvoerder. Tienduizenden kinderen komen deze dagen terug uit Spanje, Italië of andere vakantiebestemmingen waarvandaan ze zonder al te veel moeite een nep-Glock-pistool hebben kunnen meenemen. Kinderen weten vaak niet hoe het nou precies ziet met die regels.

Die zijn ook enigszins verwarrend. Nepwapens zijn verboden in Nederland. Wat wel mag, zijn speelgoedwapens met een zogeheten CE-keurmerk. Voor deze speelgoedwapens geldt wel dat ze niet op straat of in publieke ruimtes gedragen mogen worden. Want dan kunnen ze voor echte wapens aangezien worden.

Speelgoedwapens

Nederland is het enige land in de Europese Unie waar nepwapens – tenzij het aantoonbaar speelgoed is – per definitie verboden zijn, zegt Icarus van der Kolk, jurist met expertise op het gebied van wapenwetgeving. Wil je toch een zogenaamd airsoftwapen hebben – een replica van een bestaand pistool die werkt op veer-, gas- of luchtdruk – dan heb je een vergunning nodig. En ook dan mag je er niet mee de straat op. In andere EU-landen mag je deze wapens vrij bezitten, al moet je wel 18-plus zijn om ze aan te schaffen.

Maar of het bezit van nepvuurwapens onder tieners inderdaad een groeiend probleem is? Experts twijfelen daaraan. Gerechtelijk wapendeskundige Jas van Driel zegt dat de politie er geen nauwkeurige cijfers over bijhoudt, en dus ook niet kan weten of er sprake is van een stijging.

„Getallen over nepvuurwapens worden niet apart geregistreerd”, zegt hij. Van Driel onderschrijft de campagne wel. „Maar zeggen dat het gestegen is, kunnen ze niet. Alle vuurwapenmeldingen worden op een hoop gegooid.”

Bij navraag zegt de politie inderdaad dat „alle vuurwapenmeldingen onder één categorie vallen”. Het is onbegonnen werk om na te gaan of het in al die gevallen om een echt, of een nepwapen ging.” De twintig tot dertig gevallen per week zijn gebaseerd op signalen van agenten door het hele land.

Geen harde cijfers dus, maar dat er een stijging is van het aantal jongeren dat met nepwapens rondloopt, daarover is volgens de woordvoerder geen twijfel mogelijk. En dat is gevaarlijk genoeg, wil ze maar zeggen.

Omdat agenten of ‘slachtoffers’ van een afstand niet kunnen zien of een wapen echt of nep is, moet de verdachte door de politie als vuurwapengevaarlijk benaderd worden. Dat betekent: er wordt een pistool op hem of haar gericht, de handen moeten omhoog en vervolgens worden ze in de boeien geslagen en opgepakt.

    • Guus Ritzen