Loverboys

Terre des Hommes: actie tegen kinderseks in Nederland

Kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes gaat in Nederland met nepprofielen van minderjarigen loverboys en hun klanten bestrijden.

Vanaf komende maand zal de organisatie met nepaccounts op prostitutiewebsites, waar loverboys waarschijnlijk stiekem minderjarige meisjes aanbieden en waar grooming (digitaal kinderlokken) plaatsvindt, potentiële klanten afschrikken met pop-upvensters. Iemand die op zoek is naar seks met een minderjarige en die reageert op zo’n nepprofiel zal een waarschuwing op het scherm krijgen in de trant van: ‘U staat bij ons geregistreerd! WATCH Nederland meldt seksuele uitbuiting en seksueel misbruik van minderjarigen!’

Terre des Hommes hoopt zo ‘de markt kapot te maken’. „Zonder klanten, geen business”, zegt Hans Guijt, projectleider van WATCH Nederland. Terre des Hommes jaagt sinds 2014 in Zuidoost-Azië op kindersekstoeristen, onder de naam WATCH International.

Seksueel misbruik van kinderen verschuift steeds meer naar internet, zegt officier van Justitie Jolanda de Boer. Het is laagdrempelig, anoniem en de pakkans is klein.

Terre des Hommes gaat ook openbare informatie verzamelen van klanten en loverboys, en ze met behulp van privédetectives proberen te lokaliseren. De organisatie ziet die onorthodoxe aanpak niet als spelen voor agent, maar ziet zichzelf als ‘oplettende burger’. „De politie is aan meer regels gebonden dan burgers. Wij mogen meer. De politie heeft bovendien haar handen vol en vaak te weinig tijd om allerlei vermoedens te gaan checken omtrent mogelijke loverboys en slachtoffers.”

De markt moet kapot pagina 10-11
    • Anouk Eigenraam