Regering Jemen verwelkomt Amerikaans vredesplan

Het Amerikaanse plan moet een einde maken aan de slepende burgeroorlog in Jemen, waarbij zeker 9.000 doden vielen.

Een gewapende Houthi loopt langs een berg gasflessen die kort daarvoor getroffen zijn door een Saoedische luchtaanval.
Een gewapende Houthi loopt langs een berg gasflessen die kort daarvoor getroffen zijn door een Saoedische luchtaanval. Foto: Nai Rahma / Reuters

De Jemenitische regering in ballingschap is bereid deel te nemen aan gesprekken over een eenheidsregering, waarin ook de Houthi-rebellen vertegenwoordigd zijn. Dat meldt persbureau Reuters. De Houthi’s hebben nog niet gereageerd op het voorstel, dat met Amerikaanse hulp tot stand kwam.

De regering van nationale eenheid in Jemen moet volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zorgen voor een einde aan het slepende conflict in het land, “dat al te lang duurt en moet stoppen”. De afgelopen week werden door de VN geleide vredesbesprekingen gehouden in Jeddah, Saoedi-Arabië. Hierbij waren, naast de Verenigde Staten, ook het Verenigd Koninkrijk en de Golfstaten aanwezig.

Iraanse en Saoedische inmenging

Sinds begin vorig jaar vechten de shi’itische Houthi-rebellen een bittere strijd met het regeringsleger, waarbij een groot deel van Jemen werd veroverd. De rebellen zouden daarbij steun ontvangen uit Iran, terwijl de Jemenitische regering Irans aartsvijand Saoedi-Arabië achter zich heeft staan.

De Saoedische luchtmacht voerde sinds het uitbreken van het conflict duizenden luchtaanvallen uit boven Jemen. In reactie bestoken de Houthi’s vanaf Jemenitisch grondgebied de grens met Saoedi-Arabië. De VN sloegen in mei alarm om de situatie in Jemen. Onder de ruim 9.000 mensen die door het conflict het leven verloren waren zeker 3.900 burgers. Drie miljoen Jemenieten zijn op de vlucht en er heersen grote tekorten aan voedsel en water.

Voorwaarden voor besprekingen

In een verklaring liet de Jemenitische regering, die momenteel zetelt in Saoedi-Arabië, weten mee te willen werken aan “elke vreedzame oplossing” - waaronder ook de regering van nationale eenheid. Donderdag stelde John Kerry dat er pas over een eenheidsregering kan worden gesproken zodra de Houthi’s de beschietingen stoppen en zich terugtrekken uit de Jemenitische hoofdstad Sana’a. De afgelopen maanden mislukten diverse afspraken voor wapenstilstanden of werd het staakt-het-vuren geschonden.

In de nasleep van de Arabische lente in 2011 moest de Jemenitische president Saleh het land ontvluchten. Door een jarenlange verdeel-en-heerspolitiek was Saleh erin geslaagd het land kalm te houden. Sinds zijn vlucht zijn groeperingen als Al-Qaeda op het Arabische Schiereiland en de Houthi-milities in het machtsvacuüm gedoken.