Italië onderzoekt schuldvraag bij aardbeving

Autoriteiten bekijken of sprake is van nalatigheid bij renovatie van gebouwen die ertoe diende om ze bevingsbestendig te maken.

Beeld van een ingestorte school in Amatrice. Het is niet duidelijk of het gaat om de in het verhaal genoemde school. Foto Antonio Calanni/ AP

Italiaanse autoriteiten gaan onderzoeken of er iemand verantwoordelijk gehouden kan worden voor de slachtoffers door de aardbeving afgelopen week in Midden-Italië. De vraag is of de bouw en renovatie van verschillende ingestorte constructies wel op de juiste manier is gebeurd, zo meldt persbureau Reuters. De aardschok woensdag kostte aan ten minste 291 mensen het leven.

Het onderzoek zal zich richten op een aantal bouwwerken dat de afgelopen jaren is opgeknapt of opgeleverd. Daarbij gaat het onder meer om een basisschool in de zwaarst getroffen plaats, Amatrice. Die is in 2012 nog voor 700.000 euro verstevigd, juist om bestand te zijn tegen plotselinge schokken van het aardoppervlak.

Ook de restauratie van een klokkentoren in Accumoli wordt nader bekeken. De constructie viel afgelopen woensdag op een huis, waardoor vier leden van één gezin omkwamen. Onder hen was een baby van acht maanden en een kind van zeven. De toren werd eveneens recentelijk verstevigd, nadat de regio in 2009 al getroffen was door een zware aardbeving.

“Niet alleen maar speling van het lot”

Volgens de openbaar aanklager in de stad Rieti, Giuseppe Saieva, kan het hoge aantal slachtoffers “niet alleen toegeschreven worden aan de speling van het lot”. Hij acht het daarom noodzakelijk over te gaan tot een onderzoek waarin bekeken wordt of er criminele feiten zijn gepleegd.

Ondertussen vervaagt in Italië de hoop dat er nog vermisten levend onder het puin vandaan worden gehaald. Het dodental is de afgelopen dagen steeds toegenomen en er wordt gevreesd dat het sterftecijfer nog verder zal oplopen omdat nog altijd tientallen mensen worden vermist. De nacht van zaterdag op zondag was volgens Reuters de eerste zonder waarneembare naschokken.

Italiaanse musea doneren zondag hun opbrengsten aan de wederopbouw van het door de aardbeving verwoeste gebied. De Italiaanse Cultuurminister Dario Franceschini heeft Italianen dan ook opgeroepen vandaag naar een tentoonstelling te gaan “als teken van solidariteit met mensen die getroffen zijn”.

Italië wil flexibelere begrotingsregels van EU

De Italiaanse regering heeft de Europese Unie gevraagd om flexibeler om te gaan met de begrotingsregels om te kunnen investeren in de wederopbouw, schrijven Italiaanse media. Dat kan de EU via de flexibiliteitsclausule toestaan bij onder meer natuurrampen. De regering wil echter ook geld voor het toekomstbestendig maken van gebouwen.

De directeur van de Italiaanse burgerbescherming, een overheidsorganisatie voor calamiteiten, schat volgens de Italiaanse krant La Stampa de kosten daarvoor op 50 miljard euro. In 2013 schatte de Nationale Raad dit bedrag zelfs op 97 miljard euro. Een ander onderzoek becijferde de kosten op 36 miljard euro als alleen de gebouwen in het hogerisicogebied zouden worden verstevigd. Dat gebied beslaat 44 procent van het totale landoppervlak van Italië en wordt bevolkt door ongeveer een derde (22 miljoen) van de Italianen.

    • Menno Sedee
    • Jorg Leijten