Grote verliezen Libische troepen bij verovering IS-stad Sirte

Bij gevechten in de IS-stad Sirte zijn zeker 34 Libische strijders omgekomen en meer dan 180 gewond geraakt.

De strijd om de Libische kuststad Sirte. Foto Mahmud Turkia / AFP

Zeker 34 Libische strijders zijn op zondag gedood en meer dan 180 zijn gewond geraakt bij gevechten tegen militanten van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Sirte. Dat meldt persbureau Reuters op basis van informatie van een ziekenhuis in de Libische kuststad.

Troepen gelieerd aan de Libische eenheidsregering, die gesteund wordt door de Verenigde Naties, zijn bezig met een groot offensief om de stad te veroveren op IS.

Strijd om Sirte duurt al drie maanden

De strijd om Sirte, de geboorteplaats van de voormalige dictator Gaddafi, is al drie maanden aan de gang. De bevelvoerder van de Libische militie liet begin juni weten dat het “een kwestie van dagen” was voordat ze Sirte zouden bevrijden. Het offensief liep uiteindelijk grote vertraging op door gebrekkige overheidssteun en flinke tegenstand van militanten van IS. Zij hebben zich in huizen verschanst en de stad ligt vol met mijnen en boobytraps.

Begin augustus besloten de Verenigde Staten, op verzoek van de eenheidsregering, stellingen van IS in Sirte te bombarderen. In totaal hebben Amerikaanse gevechtsvliegtuigen meer dan 82 bombardementen uitgevoerd, zo meldt het Amerikaanse commandocentrum in Afrika.

Bijna alle 80.000 inwoners van Sirte verlieten de stad nadat militanten van IS vorig jaar de stad veroverden en er een regional hoofdkwartier van maakten.

    • Huib de Zeeuw