Gewoon zien hoe een ander iets gewoons doet

Vloggers De gebruikers van YouTube worden ouder, en dat zie je terug in de video’s. Kelly maakt, in navolging van voorbeelden in de Verenigde Staten, een mommyvlog. Ze vertelt over haar kinderen en winkelen in de Action.

Foto's Ilvy Njiokiktjien

Kelly is wakker geworden in het Element Hotel in Amsterdam en ze heeft net gekolfd, „de tweede sessie alweer”. Op haar nachtkastje staan twee flesjes moedermelk. Ze is een nacht weg van haar gezin voor een ‘work-out-event’ van lingeriemerk Triumph. Kelly Donders, 26 jaar oud, is een van de grootste mommy-vloggers van Nederland. Na het kolven en het aanbrengen van een „licht make-upje” gaat ze naar de hotelkelder, om te sporten in een gesponsorde sport-bh.

Kelly maakt video’s over ontzwangeren, winkelen bij de Action en de badkamer schoonmaken. Haar 24.000 YouTube-volgers weten dat ze in een rijtjeshuis in Drunen woont, weer in de broeken past die ze voor haar zwangerschappen droeg en dat haar tweede bevalling ook een keizersnede was. Ze zien wat ze doet, wat ze eet, hoe haar dochters Lana (2) en Aimy (0) opgroeien.

YouTube is niet alleen meer het domein van gamende jongeren en prankvideo’s. De site heeft 7,2 miljoen Nederlandse gebruikers, daar zitten „een hoop moeders” tussen, zegt Kelly zelf. Ze draagt een roze shirtje en parel-oorbellen. Kelly is op het kantoor van Social1nfluencers in Amsterdam, een YouTube-bureau waar zo’n tachtig YouTubers bij aangesloten zijn. Daar verwachten ze dat de gemiddelde YouTubeleeftijd de komende jaren stijgt.

„Over een paar jaar is YouTube ook voor mijn doelgroep de normaalste zaak van de wereld”, zegt Kelly. En: tieners die opgroeien met Enzo Knol krijgen straks zelf kinderen - en zijn al gewend om uren op YouTube te spenderen.

Kelly’s ‘talent manager’ zit achter zijn Macbook, aan het hoofd van de vergadertafel. Hij wil niet met zijn naam in de krant, hij vindt dat het over de YouTubers moet gaan. Kelly voert het woord. „Mijn manager is even in mijn kanaal gedoken”, zegt ze. Vooral de moederschapgerelateerde video’s doen het volgens hem goed, maar het format moet duidelijker. Kortere video’s, voor moeders die tussen alle kinderhectiek door willen kijken.

Yannick, Kelly’s man, is ook mee. Hij krijgt een steeds grotere rol in haar video’s. Na de geboorte van Aimy maakten ze ‘live after labour’ een video om „Yannick wat beter te leren kennen”. Yannick, in de video: „Ik krijg de laatste tijd veel vragen van wat ik doe, over hoe ik het nou ervaar als vader. De geboorte en dat soort zaken.” Ze vertelden over de bevalling, over hoe Lana het vindt om een grote zus te zijn en over hoeveel weken Yannick vrij had na de geboorte.

„Als je moeder wordt, lees je zoveel. Uit de wetenschap, op het consultatiebureau, de opvoedtheorieën van televisienanny Jo Frost”, zegt Kelly nu. „Maar soms wil je gewoon zien hoe een ander het doet.”

„Het is een beetje een huisje-boompje-beestje-verhaal”, zegt Yannick. „We willen laten zien dat ouders ook hip zijn, dat je alles nog kunt doen als je kinderen hebt. Wij zijn ook gewoon op autovakantie naar Zuid-Frankrijk geweest.”

Het moet vooral echt zijn, zegt Kelly. „Ik ben ook zonder make-up te zien, of als ik ziek ben. Je laat zien dat het ook bij het leven hoort, dat je huis soms ook een zooi is.”

Modellenwork-out & chihuahua!

In haar vlog ‘SPEELTUIN, MODELLENWORKOUT & CHIHUAHUA! | WEEKVLOG #6’ (vloggers geven hun vlogs graag titels in hoofdletters) liet Kelly haar volgers ook zien dat ze een ‘megapakket van Peijnenburg’ had gekregen. Enthousiast filmde ze de repen ontbijtkoek. „Deze mini’s zijn ook nieuw. Het zijn van die hele schattige, ze zitten in zo’n klein verpakkinkje. Superlekker, wij zijn voorlopig voorzien. Straks even Lana laten proeven, die vindt het ook echt superlekker.”

Zo duiken er meer merken in haar video’s op. Kelly gaat op vakantie met TUI, drinkt wijn van Canei, reed in een Opel naar Disneyland en vertelt enthousiast over een nieuw scheerapparaat van Wilkinson.

Soms krijgen vloggers producten gratis, soms krijgen ze rechtstreeks betaald. Helemaal duidelijk hoe en of ze worden beloond is het zelden. Voor die Peijnenburgrepen in haar vlog kreeg ze niet betaald, mailt ze later. „Ik heb er op mijn blog een betaalde opdracht voor gedaan. Ik was zo enthousiast dat ik dat pakket liet zien op mijn vlog.” Ze ziet haar vlogs op YouTube en haar blog als twee verschillende dingen.

Lees ook: Youtuber eet die zak chips meestal niet voor niks

Kelly kan nog niet van haar YouTube-account leven. Ze kan haar telefoonrekening ervan betalen, zegt ze. Haar blog kellycaresse.nl is Kelly’s werk, fulltime. Yannick is brandweerman.

Gender reveal party

Mommy-vloggers hebben hun eigen gewoonten en gebruiken. Bij een zwangerschap volgt eerst de aankondiging, een paar maanden later wordt het geslacht van de baby onthuld op een ‘gender reveal party’, meestal door een taart door te snijden waarvan de binnenkant dan roze of blauw blijkt. De voorbereiding voor de bevalling – wat neem je mee naar het ziekenhuis? – en dan volgt het bevallingsverhaal zelf, vaak het best scorende filmpje. Die van Kelly werd 60.000 keer bekeken.

Het duurde maanden voordat Kelly haar eerste bevallingsverhaal op YouTube plaatste. Het is niet iets wat je zomaar even voor de camera vertelt. Maar haar volgers vroegen ernaar, en ze merkte dat ernaar werd gezocht op haar blog. Dus daar zat ze, in haar spijkerblouse op de bank in de huiskamer. In haar video zei ze:

‘Ik werd op de operatietafel gelegd en vastgebonden. Ik was al aan het trillen en stel je krijgt een rare aanval, dan lig je vast. Ik had al een infuus, dat trouwens vier keer mis was geprikt, en kreeg een ruggenprik. Er werd een doek voor mijn buik gelegd en Yannick kwam bij mijn hoofd staan.’

Haar vlog gaat ook over alledaagse onderwerpen die niet vaak worden besproken, zegt Kelly later. Ze wil laten zien dat moederschap echt niet altijd over rozen gaat. Kelly is aan haar rol gewend geraakt, ze dwaalt af over hoe langzaam haar borstvoeding op gang kwam en dat het haar een paar dagen kostte om eraan te wennen. Maar er is een grens. De gezichten van haar kinderen zijn voor haar volgers onbekend. Je ziet hun kleren, de achterkant van hun hoofdjes, maar hun gezichten brengt ze niet in beeld. Ze wil dat ze er later zelf voor kunnen kiezen of ze online willen bestaan. „Zodat ze niet benadeeld kunnen worden.” Een voorbeeld: „Stel ze wordt moeilijk zindelijk, dan zou ik daar nooit iets over zeggen.”

Kelly studeerde sociaal pedagogische hulpverlening, heeft een hbo-diploma. Ze werd ontdekt toen ze bij de Efteling werkte en nog driehonderd YouTube-volgers had. Haar concept viel op, ze was een van de eersten die video’s over moederschap maakte, zegt haar manager. Haar filmpjes waren nogal amateuristisch, zegt Kelly zelf. Gewoon hup, een camera op een stapel boeken gezet. Later is ze het serieuzer gaan aanpakken. Aan het eind van dit jaar hoopt ze 30.000 volgers te hebben.

„Toch een soort beloning voor het werk dat je erin steekt”, vindt Yannick dat.

Wel in de VS

2908CUL_vlogger_7k

Op de dag dat Kelly’s eerste dochter geboren werd, hadden family-vloggers in de VS al honderdduizenden volgers. De Nederlandse mommy-sectie op YouTube is stukken kleiner. Er zijn ruim twintig bevallingsverhalen terug te vinden. De helft van de video’s is meer dan 20.000 keer bekeken – dat is net zoveel als een herhaling van het NOS Journaal om half drie ’s nachts.

Sommigen onderwerpen kun je als mommy-vlogger maar beter vermijden. „Als je net moeder bent, heb je helemaal niet door dat er zoveel oordelen en meningen zijn”, zegt Kelly. Wel of geen speen, vaccineren. Toch krijgt ze dringende vragen. „Zo van: heb jij je kinderen laten vaccineren? Ik sta voor die keuze, kun je me snel iets laten weten?” Zulke adviezen geeft ze niet. „Iedere moeder weet zelf wat het beste is voor haar kindje.”

Echt groot worden de problemen nooit. Dat is de wereld van mommy-vlogs, waar het vooral vrolijk is en het niet echt om meningen gaat. Hoge stemmetjes, opgewekte moeders met tijd voor hun kinderen, tijd voor zichzelf. Niet alleen de beste versie van zichzelf, maar van het gezin.

Haar volgers zagen Kelly ook groeien, ze waren virtueel bij belangrijke momenten in haar leven. Haar verloving, haar bruiloft, de geboorte van haar kinderen. En volgens Kelly kan het zo doorgaan. „Straks kan ik vertellen hoe het is als ze naar school gaan. Vind het nu al doodeng: hoe je verantwoorde traktaties maakt, wat je in het gymtasje doet. Daarna gaan ze naar de middelbare school, daar horen weer spanningen en onzekerheden bij, waar nu nog nooit iemand een YouTube-video over heeft gemaakt. Mijn vlogs groeien mee. Ik kan hiermee doorgaan tot ik oma ben.”