Frankrijk wil VN-resolutie tegen Syrisch gebruik gifgas

De oproep van Frankrijk volgt op een onderzoek van de VN naar het gebruik van gifgas door het Syrische regime.

Syrische burgers in het al-Quds ziekenhuis in Aleppo na een chlooraanval begin augustus van dit jaar. Foto Abdalrhman Ismail/ Reuters

Frankrijk wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een resolutie aanneemt tegen de Syrische regeringstroepen voor het gebruik van gifgas. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een interview van de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault, in Le Monde.

Zijn uitspraak volgt op een woensdag verschenen rapport van onderzoekers van de VN en de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPWC). Volgens de onderzoekscommissie is bewezen dat het regime van president Assad in 2014 en 2015 twee aanvallen heeft uitgevoerd met chloorgas in de noordwestelijke provincie Idlib. Het rapport concludeert verder dat terreurorganisatie Islamitische Staat verantwoordelijk is voor een aanval met mosterdgas in Marea, ten noorden van Aleppo.

De VN-Veiligheidsraad bespreekt komende week dit onderzoeksrapport.

Franse minister verwacht dat Rusland resolutie steunt

Volgens Ayrault kan Rusland, een belangrijke steunpilaar en militaire bondgenoot van het Syrische regime, zich onmogelijk tegen een resolutie keren.

“Ik zie geen denkbare reden, of enig argument dat kan worden ingebracht, om het gebruik van chemische wapens niet te veroordelen.”

Ook verwacht de Franse minister van Buitenlandse Zaken dat China, die zich vooral afzijdig houdt in het conflict, steun uitspreekt voor een resolutie.

In de al meer dan vijf jaar durende oorlog in Syrië hebben de westerse landen in de VN-Veiligheidsraad (Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) meerdere resoluties ingediend tegen het regime van Assad. Telkens werd dit tegengehouden door een veto van Rusland en China.

Met een VN-resolutie wil Ayrault weer werken aan een politieke oplossing voor het conflict in Syrië. Zijn boodschap aan Rusland is om te stoppen met de militaire steun aan het Syrische regime.

“We moeten deze gelegenheid gebruiken om Rusland te vertellen: je hebt nu een kans om terug te keren naar een politieke dialoog en uit het militaire moeras te stappen waarin je bent verzeild.”

Vernietiging chemische wapens in Syrië

Nadat er in 2013 zenuwgas werd gebruikt in de buurt van Damascus, waarbij honderden mensen omkwamen, ontstond er veel internationale druk op Syrië. In samenwerking met Rusland en de Verenigde Staten besloot het regime om haar chemische wapens te vernietigen. De Nederlandse VN-gezant Sigrid Kaag had de leiding over deze missie. De vernietiging gebeurde onder toezicht van OPCW. Chloorgas staat echter niet op de lijst met verboden wapens.

    • Huib de Zeeuw