Duitsland

SPD-leider Gabriel wil ‘bovengrens’ aan aantal op te vangen vluchtelingen

Een week voor belangrijke Duitse deelstaatverkiezingen en een jaar voor de parlementsverkiezingen, begint vicekanselier Sigmar Gabriel (SPD) meer afstand te nemen van bondskanselier Angela Merkel (CDU). Uitgerekend op haar kwetsbare punt, het omstreden vluchtelingenbeleid, viel Gabriel haar zondag hard aan.

Ook eiste de leider van de SPD dat Duitsland een ‘bovengrens’ instelt voor het aantal toe te laten vluchtelingen. Tot nu toe is daar vooral op aangedrongen door Merkels conservatieve Beierse zusterpartij CSU, maar Merkel heeft steeds geweigerd een getal te noemen van het maximale aantal vluchtelingen dat Duitsland wil opvangen.

CDU en CSU „hebben de uitdagingen onderschat”, zei Gabriel zondag over de vluchtelingenkwestie in een interview met tv-zender ZDF. „Wij hebben altijd gezegd dat het ondenkbaar is dat we Duitsland ieder jaar een miljoen vluchtelingen opnemen.”

Daar voegde Gabriel aan toe dat het niet genoeg is om steeds te zeggen ‘Wir schaffen das’, een duidelijk verwijt aan Merkel die deze uitspraak een jaar geleden deed en hem deze zomer herhaalde. Dat Duitsland „ieder jaar” een miljoen vluchtelingen kan opnemen heeft ze overigens niet gezegd.

Volgens Gabriel is het zaak de voorwaarden te scheppen waaronder Duitsland de opvang van de vluchtelingen daadwerkelijk voor elkaar krijgt, maar dat zouden CDU en CSU „steeds hebben geblokkeerd”.

Voor dit jaar verwacht het Duitse bureau voor vluchtelingen 250.000 tot 300.000 vluchtelingen (tegen vorig jaar meer dan een miljoen). Het hoofd van dit bureau waarschuwde in Bild am Sonntag dat zijn instelling het niet aankan als het er meer worden.

De helft van de Duitsers vindt volgens een peiling van dezelfde krant dat Merkel zich niet voor een vierde ambtstermijn moet kandideren – 42 procent wil dat ze doorgaat. In november was dat nog 45 procent.

    • Juurd Eijsvoogel