Duitse vicekanselier: gesprekken over TTIP mislukt

De Duitse minister Sigmar Gabriel vindt dat er na 14 onderhandelingsrondes nog altijd geen vooruitgang is geboekt over het vrijhandelsverdrag.

De Duitse minister van Economische Zaken en vicekanselier Sigmar Gabriel. Foto Hannibal Hanschke/Reuters

De onderhandelingen tussen de Europese Unie (EU) en Verenigde Staten (VS) over het vrijhandelsverdrag TTIP zijn eigenlijk mislukt. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken en vicekanselier Sigmar Gabriel zondag verklaard tegenover televisiezender ZDF.

De gesprekken over het omstreden TTIP-verdrag, voluit het Transatlantische Handels- en Investeringspartnerschap genoemd, slepen al enkele jaren voort, maar zonder dat er veel vooruitgang wordt geboekt. Het verleidde Gabriel er zondag toe de onderhandelingen als mislukt te bestempelen:

“Naar mijn mening zijn de onderhandelingen met de VS feitelijk mislukt, hoewel niemand dat echt zal toegeven. De reden van het falen is dat wij als Europeanen niet wilden buigen voor de Amerikaanse wensen”

De vicekanselier wees erop dat er in veertien gespreksrondes nog geen akkoord is bereikt over ook maar één van de 27 hoofdstukken die op tafel liggen. De onderhandelingen zijn opgesplitst in verschillende delen, zodat in kleine stappen sneller progressie geboekt kan worden. Iets wat volgens de Duitser tot op heden niet is gelukt.

Positiever is Gabriel over CETA, het handelsverdrag waarover de EU met Canada een akkoord hoopt te bereiken. “De overeenkomsten met de VS en Canada worden ten onrechte gelijk geschaald. Daardoor is het debat erover erg lastig.”

Lees ook: Vrijhandelsverdrag TTIP is overmoedig zwaktebod

Eerder al negatief uitgelaten

Het is niet voor het eerst dat Gabriel zich negatief uitlaat over het vrijhandelsverdrag met de VS. Eerder verklaarde de SPD-politicus dat zijn partij niet zal instemmen met een akkoord dat slecht uitpakt voor Duitsland. Bondskanselier Angela Merkel zei op haar beurt, na een bezoek van Obama aan Berlijn in mei, dat zij de TTIP-onderhandelingen nog voor het einde van het jaar wil afronden.

Volgens NRC-correspondent Juurd Eijsvogel moeten de uitspraken van Gabriel dan ook in het licht van de komende verkiezingen worden gezien:

“De komende tijd volgen verschillende verkiezingen in Duitsland, waaronder volgende week in een deelstaat (Mecklenburg-Voorpommeren, red.). De achterban van Gabriel stond altijd al veel kritischer tegenover het TTIP-verdrag dan het CDU van Merkel, dus het is daarom misschien ook wel logisch dat hij dit zegt. En bovendien: het feit dat Gabriel dit zegt, betekent nog niet het definitieve einde van de onderhandelingen.”

Groeiende tegenstellingen in Duitse politiek: Merkel en Gabriel beiden in het nauw

Brexit

Op een persconferentie liet Gabriel zich zondag tevens uit over de aanstaande Brexit. De bewindsman waarschuwde vooral voor het psychologische effect dat een uittreding van het Verenigd Koninkrijk zal hebben op de overige EU-lidstaten:

“De Brexit raakt ons economisch, maar niet zo hard als sommigen vrezen. Het gaat meer om een psychologisch en politiek probleem. De wereld ziet Europa nu als een onstabiel continent. Als we de Brexit op een verkeerde manier regelen, dan raken we diep in de problemen. Daarom moeten we zorgen dat het VK niet enkel de voordelen van de EU houdt, en ondertussen geen verantwoordelijkheid neemt.”

    • Jorg Leijten