De stoffen stropdas van Overmars

None

Als Ajax niet goed speelt noemen Ajacieden dat ‘Ajax-onwaardig’. Het klinkt altijd een tikje geparfumeerd. Er is kennelijk iets unieks dat voor Ajax staat en zeer waardevol is.Aanvallend en oogstrelend voetbal met een touch of arrogance, vermoed ik.

De nieuwe trainer van de Amsterdamse club is nog lang geen Ajacied – er zijn zelfs fans die in hem een Rotterdamse kakkerlak blijven zien – maar ook hij, Peter Bosz, had onwaardige zaken gezien.

Zeer Ajax-waardig is het woord crisis. Na het mislopen van de Champions League en de verloren thuiswedstrijd tegen Willem II liet iedereen de schouders zakken. Vooral de technisch directeur Marc Overmars moest het ontgelden. De vrije, dartelende buitenspeler van weleer gaat tegenwoordig door het leven als een schichtige marter.

In de zomer hield hij zo’n vijftig miljoen over aan spits Arek Milik en keeper Jasper Cillessen. Je zou zeggen, dan leun je met een glas wijn achterover en bladert eens door het aanbod van beschikbare toppers. De middenvelder Hakim Ziyech zette zichzelf al een tijd in de etalage. Maar tot voor kort haalde Overmars zijn neus voor hem op. Nu het nog een paar dagen stormt op de transfermarkt en Ajax wellicht een middenvelder als Bazoer kwijtraakt, meldde Ajax zich alsnog bij FC Twente.

Overmars stond voor de NOS-camera en zocht naar de juiste woorden. Hij vertelde niet hartstochtelijk hoe graag hij Ziyech wilde, hoe oogstrelend die jongen voetbalt. Nee, meel in de mond. Genoeg voor een heel brood.

Ik keek naar de clubstropdas van Overmars, dezelfde als Peter Bosz moet dragen. De stropdas is gemaakt van een grijze stof, die me doet denken aan de bekleding van een oude tweezits. De stof lijkt een verwijzing naar de seventies. In die periode speelde Ajax zeer Ajax-waardig; het rondspelen bestond nog niet.

Overmars vertelde dat het altijd crisis is als Ajax twee keer achter elkaar verliest. Gisteren speelde het gewraakte team een felle wedstrijd tegen Go Ahead Eagles en won met 0-3. De ergste crisis leek bezworen. Trainer Peter Bosz zag meteen minder pips, al was er geen bevrijdende lach te ontwaren.

Marc Overmars moet de komende dagen nog onderhandelen. Speler weg, speler erbij. Handjeklap met de clubs, de bank bellen, handtekening zetten en vanaf de tribune toekijken hoe de nieuwe garde het doet. Zal Ziyech een crisis kunnen bezweren als Bazoer wegvalt?

Overmars zal woelen in zijn mandje.

Door het staren naar de retrostropdas moest ik denken aan Ton Pronk, de sobere verdediger die in vroeger tijden (1960-1970) voor Ajax speelde. Hij overleed deze week op 75-jarige leeftijd. Na zijn carrière bleef hij als scout aan de club verbonden. Zeer trouw en Ajax-waardig. Pronk geldt als de ontdekker van Litmanen en Ibrahimovic.

Ja, dan doe je goed voor je club.

Wilfried de Jong is schrijver en programmamaker
    • Wilfried de Jong