Crisisbeleid wordt normaal

Centrale Banken

Het crisisbeleid van centrale banken wordt steeds meer permanent beleid, bleek op de jaarlijkse brainstorm in de Verenigde Staten.

Foto AFP

De uitspattingen van centrale banken worden normale praktijk. Deze conclusie valt te trekken uit de jaarlijkse brainstormsessie van centrale bankiers in de bergen in de Amerikaanse staat Wyoming.

Extreem lage, soms negatieve rentes, de opkoop van miljarden aan obligaties – nog niet zo lang geleden golden dit als experimentele monetaire middelen. Maar dit ‘onconventionele’ monetaire beleid wordt in hoog tempo conventioneel, werd duidelijk op het symposium in Jackson Hole.

Janet Yellen, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, stelde zich de vraag hoe de Fed een volgende recessie te lijf zou moeten gaan. Ze kwam uit op een nieuwe ronde obligatie-opkopen en renteverlagingen. Nog steeds staat de Fed-rente extreem laag – tussen de 0,25 en 0,5 procent – terwijl de balans van de Fed, door obligatieopkoop gegroeid tot 4.500 miljard dollar – even hoog blijft. Voormalig Fed-bestuurder Jeremy Stein stelde tijdens de conferentie dat die balans ook niet mag krimpen, om het financiële systeem stabiel te houden. Met andere woorden: de Fed kan eigenlijk niet meer terug.

De Europese Centrale Bank (ECB) had het Franse directielid Benoît Coeuré naar Jackson Hole gestuurd. Hij zei dat de ECB besloot tot obligatieopkoop (nu 80 miljard euro per maand) en negatieve rentes „onder de impliciete aanname dat dit van voorbijgaande aard zou zijn”. De ECB rekende erop dat ook politici hun best zouden doen om de economie aan te jagen. Maar „als andere spelers niet de noodzakelijke maatregelen nemen”, zal de ECB meer van hetzelfde doen, zei Coeuré. Ook de Japanse centralebankpresident suggereerde meer van hetzelfde.

Lees ook: Je geld is op zoek naar een sok, matras of kluis

In de aanloop naar Jackson Hole hadden meer radicale ideeën de ronde gedaan. Bestuurder John Williams van de Fed van San Francisco stelde een overheidsbegroting voor die automatisch meebeweegt met de werkloosheid, om zo tijdig de economie te stimuleren of te remmen. Hij suggereerde ook een veel hoger inflatiedoel (4 in plaats van 2 procent).

Yellen benadrukte dat die ideeën niet op haar agenda staan. Intussen wordt de vorige ronde radicale ideeën de permanente werkelijkheid.

    • Mark Beunderman