Burgeroorlog Jemen

Vredesvoorstel voor Houthi’s

De Jemenitische regering in ballingschap is bereid deel te nemen aan gesprekken over een eenheidsregering, waarin ook de Houthi-rebellen vertegenwoordigd zijn. De Houthi’s hebben nog niet gereageerd op het voorstel, dat met Amerikaanse hulp tot stand kwam.

Afgelopen week werden door de VN geleide vredesbesprekingen gehouden in Jeddah, Saoedi-Arabië. Hierbij waren, naast de VS, ook het Verenigd Koninkrijk en de Golfstaten aanwezig.

Sinds begin vorig jaar vechten de shi’itische Houthi-rebellen een bittere strijd met het regeringsleger, waarbij een groot deel van Jemen werd veroverd. De rebellen zouden daarbij steun ontvangen uit Iran, terwijl de Jemenitische regering Irans aartsvijand Saoedi-Arabië achter zich heeft staan.

De Saoedische luchtmacht voerde sinds het uitbreken van het conflict duizenden luchtaanvallen uit boven Jemen. In reactie bestoken de Houthi’s vanaf Jemenitisch grondgebied de grens met Saoedi-Arabië. De VN sloegen in mei alarm om de situatie in Jemen. Onder de ruim 9.000 mensen die door het conflict het leven verloren waren zeker 3.900 burgers. Drie miljoen Jemenieten zijn op de vlucht en er zijn grote tekorten aan voedsel en water.

De afgelopen maanden mislukten diverse afspraken voor wapenstilstanden. Afspraken voor staakt-het-vuren werden geschonden. (Reuters)

    • Sjoerd Klumpenaar