Steden willen voorwaardelijke toegang tot data van Airbnb-verhuurders

Foto Remko de Waal / ANP

Grote toeristensteden als New York, Barcelona en Amsterdam willen bij misbruik van Airbnb toegang krijgen tot persoonlijke gegevens van verhuurders. Als ze aanwijzingen hebben dat een appartement bijvoorbeeld permanent verhuurd wordt als illegaal hotel, willen ze bij informatie over de verhuurder kunnen in de systemen van Airbnb.

Vorige maand nog verklaarde Airbnb geen persoonlijke gegevens te gaan delen met overheden vanwege de privacy van gebruikers.

„Steden willen alleen toegang bij hele specifieke gevallen”, zegt Ger Baron, als chief technology officer van de gemeente Amsterdam betrokken bij dit dossier. Een van de opties waar volgens hem aan wordt gewerkt, is een digitale manier waarop steden na een toets automatisch in de database van Airbnb kunnen.

Lees ook: ‘Laat Airbnb zélf regels handhaven’

Airbnb wil alleen algemene, geanonimiseerde data delen met overheden, bijvoorbeeld over totale aantallen verhuurders in een stad. Het bedrijf wijst op Europese regels die voorschrijven dat persoonlijke gegevens niet zonder juridisch proces mogen worden overgeheveld.

Eerder dit jaar spraken verschillende steden op een topontmoeting in Amsterdam over onder andere het aanpakken van de problemen door vakantieverhuur. Volgend voorjaar komen ze weer bij elkaar. Dan zal ook duidelijk worden wat ze doen als Airbnb toegang tot persoonlijke gegevens blijft weigeren.

Lees ook de reportage over toeristenoverlast door Airbnb in Amsterdam: Soms wel 8 toeristen in het kamertje
    • Mirjam Remie
    • Wouter van Noort