Aanslag op Indonesische kerkdienst mislukt

De man zat tussen de kerkgangers toen een explosief in zijn rugzak afging. Hij kon uiteindelijk worden overmeesterd.

De kerk in Medan waar een aanvaller probeerde de priester iets aan te doen.
De kerk in Medan waar een aanvaller probeerde de priester iets aan te doen. Foto: Hakim Rangkuti / AFP

In Medan, op het West-Indonesische Sumatra is zondagochtend (lokale tijd) een aanslag op een drukbezochte kerkdienst mislukt. Dat meldt persbureau Reuters. Een priester en de aanvaller raakten lichtgewond.

De 18-jarige aanvaller zat tussen de kerkgangers in de bankjes toen er een explosief in zijn rugzak afging. In plaats van een grote ontploffing, vloog de rugzak in brand. Volgens ooggetuigen trok de man daarop een mes en rende hij op de priester af. Voordat de aanvaller werd overmeesterd door andere kerkgangers, wist hij de 60-jarige priester aan zijn hand te verwonden.

Politie spreekt van terreurdaad

Na zijn actie werd de man opgepakt en vastgezet voor verhoor. De man zou verklaard hebben niet alleen te werk te zijn gegaan. Er is nog niets zeker over zijn motief, hoewel hij een symbool gedragen zou hebben dat duidt op steun aan terreurgroep Islamitische Staat (IS). Een team van de explosievenopruimingsdienst is ingezet om het explosief in de rugzak te onderzoeken. Ook is er huiszoeking bij de man verricht om na te gaan of hij zelf bommen kon maken. De Indonesische politie spreekt van een terreurdaad.

Indonesië is het grootste moslimland ter wereld. Hoewel er relatief weinig extremisme voorkomt, krijgen organisaties als Al-Qaeda en IS de laatste jaren in sommige regio’s voet aan de grond.

Lees ook: In Solo hebben ze begrip voor moslimterreur