Riante thuiszege op Excelsior voor Feyenoord

Opnieuw lijdt de club geen puntenverlies. Willem II – Roda JC bleef 0-0, Sc Heerenveen versloeg met 1-0 Zwolle en Twente met 3-1 Sparta.

Feyenoorder Steven Berghuis viert zijn doelpunt dat de stand op 3-1 brengt met Karim El Ahmadi en Dirk Kuyt. Foto ANP

Aan de hand van Dirk Kuijt vervolgde Feyenoord zaterdagavond voor een enthousiast publiek een flitsende start in de eredivisie. De aanvoerder hielp zijn ploeg met twee doelpunten op weg tegen Excelsior (4-1).

Kuijt tekende voor 1-1 en 2-1, nadat de bezoekers brutaal op voorsprong waren gekomen. Hij brak het verzet van Excelsior. Want zes minuten na de tweede treffer van Kuijt leidde de thuisploeg al met 4-1. Zo is Feyenoord met twaalf punten uit vier duels en een doelsaldo van 12-1 voorlopig de fiere koploper van de eredivisie.

Feyenoord hoefde in de eerste competitieduels geen enkel doelpunt te slikken. De defensie van het elftal schutterde echter opzichtig bij de openingstreffer van Excelsior. Nigel Hasselbaink kreeg na 26 minuten zo veel ruimte van Eric Botteghin dat hij rustig kon wachten totdat Stanley Elbers bij Rick Karsdorp en Terence Kongolo was weggelopen. De oud-speler van Helmond Sport liet doelman Bradley Jones kansloos (0-1).

De treffer van Excelsior kwam niet helemaal als een verrassing. Feyenoord was de wedstrijd goed begonnen. Maar na een bal op de paal van Dirk Kuijt en een misser van de geboren Katwijker werden de bezoekers steeds gevaarlijker. Na de treffer van Elbers ontsnapte Feyenoord aan een grotere achterstand toen Jurgen Mattheij in kansrijke positie rakelings over kopte.

Even voor rust revancheerde Kuijt zich voor zijn twee mislukte pogingen in de openingsfase van het duel. Op aangeven van Nicolai Jörgensen schoot hij de gelijkmaker binnen. Het was het 91e doelpunt van Kuijt voor Feyenoord, die bij zijn club uit Rotterdam alleen Cor van der Gijp (162) en Ove Kindvall (129) voor zich moet dulden.

De tweede treffer van Kuijt in de 59e minuut was van grote schoonheid. De aanvoerder controleerde met zijn borst een lange trap van Jan-Arie van der Heijden, die na rust Kongolo mocht vervangen. Hij trof vervolgens bekeken doel. De uitgelaten supporters in de Kuip waren het tweede doelpunt van Kuijt nog aan het vieren toen Steven Berghuis de wedstrijd met zijn eerste treffer voor Feyenoord besliste (3-1). Vier minuten later profiteerde Jens Toornstra van een misverstand in de defensie van Excelsior.

Twitter avatar FOXSportsnl FOX Sports FEIT: Dogucan Haspolat is ingevallen bij Excelsior. Hij is de 1e speler met speeltijd in de Eredivisie die geboren is in de 21e eeuw #feyexc

FC Twente - Sparta

Witte rook is er nog niet, maar Hakim Ziyech heeft vermoedelijk zijn laatste wedstrijd gespeeld voor FC Twente. Het werd tegen Sparta (3-1) een afscheid in stijl. Ziyech zelf maakte twee doelpunten. Ajax en de Turkse topclub Fenerbahçe hebben zich nadrukkelijk gemeld om de 23-jarige spelmaker in te lijven. Zijn vertrek uit Enschede lijkt slechts een kwestie van tijd. Trainer René Hake gaf de smaakmaker kort voor tijd, net nadat die een doodschop had overleefd, een verdiende publiekswissel.

FC Twente begon onder zijn bezielende leiding al meteen wervelend. Dat leverde binnen een kwartier de openingstreffer op. Enes Ünal bediende met het hoofd Ziyech, die Rick van Drongelen uitkapte en vervolgens doelman Roy Kortsmit geen schijn van kans gaf. Sparta bood daarna verdienstelijk tegenstand. Zakaria El Azzouzi verzuimde de gelijkmaker aan te tekenen.

Een kleine 10 minuten voor de rust verdubbelde FC Twente de marge. Yaw Yeboah schoot raak na een snel uitgevoerde counter. Tot ontsteltenis van geheel Sparta dat even daarvoor een strafschop claimde na een overtreding van Dejan Trajkovski op Loris Brogno. Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer had geen boodschap aan alle Rotterdamse protesten.

Na de rust kreeg Sparta wel een penalty. Doelman Nick Marsman haalde Graig Goodwin onderuit. Brogno schoot onberispelijk raak. Kort daarna besliste Ziyech met zijn tweede doelpunt het duel in Twents voordeel.

sc Heerenveen - PEC Zwolle

Sam Larsson heeft sc Heerenveen zaterdagavond naar de middenmoot van de eredivisie geloodst. De Zweedse invaller maakte in het duel met PEC Zwolle, ook matig begonnen aan de competitie, na rust de enige treffer: 1-0. Het was na twee gelijke spelen de eerste zege voor de Friezen. Die was, na een teleurstellende eerste helft, verdiend.

Een blik op de ranglijst deed een angstig vermoeden rijzen: Heerenveen (twee punten), PEC (één). Beide ploegen wilden natuurlijk winnen, maar toch vooral absoluut niet verliezen. Ze zaten vol goede moed maar een goed strijdplan ontbrak, viel althans niet te ontdekken. Vrije trap Stijn Schaars, probeerseltje Luciano Slagveer, kopballetje Pelle van Amersfoort namens de thuisclub, een actie van Zwollenaar Queensy Meenig. Daarmee werd de verveling op de tribunes bestreden, in combinatie met het vele dat mis ging.

Na bijna drie kwartier wachten, gebeurde er bij toeval toch het een en ander dat de toeschouwers wakker deed schrikken. Na een foutje in de Heerenveense defensie kreeg Menig plotseling vrije doorgang. Hij probeerde de bal over Erwin Mulder heen te lepelen, maar die redde, hoog opspringen. Meteen was er venijn. Heerenveen, in de eerste helft toch al een tikkeltje dreigender, reageerde via Arber Zeneli. Een kansrijk schot van de Zweed ging goed naar de hoek, evenals de Zwolse doelman Mickey van der Hart.

Heerenveen-coach Jurgen Streppel probeerde na rust met Larsson voor Slagveer vaart te maken en elan te kweken. Een geweldige ingeving. De aanvaller uit Göteborg knalde bij de eerste gelegenheid raak. Meteen was er beleving. PEC schrok en moest wat; Heerenveen, plotseling vlijmscherp, kreeg zin in meer. De Zwolse uitblinker Van der Hart voorkwam dat. Trainer Ron Jans probeerde met onder anderen Anass Achahbar te redden wat er te redden viel. Niets, zo bleek, al was de oud-Feyenoorder dicht bij de 1-1.

Willem II - Roda JC

Willem II heeft na de verrassende overwinning op Ajax tegen Roda JC verzuimd opnieuw drie punten te pakken. De Tilburgers waren zaterdag in het matige duel weliswaar iets sterker, maar de aanvallers waren machteloos. Roda JC kreeg de beste kansen op de winst, maar strandde op doelman Kostas Lamprou.

Bij Roda JC startte nieuwkomer Simon Church in de basis. Het duel in Tilburg kwam maar langzaam op gang. Het eerste half uur gebeurde er nauwelijks iets. Alleen Thom Haye was een keer gevaarlijk. De aanvaller van Willem II schoot naast. Beide ploegen speelden in een laag tempo en probeerden defensieve risico’s te vermijden. In het slot van de eerste helft werd Willem II wel iets gevaarlijker, maar verder dan een kopkans van Erik Falkenburg kwamen de Tilburgers niet.

Na de rust was het spel boeiender, alhoewel het qua voetbal niet bijster imponerend was. Willem II zocht veelvuldig de aanval, zonder tot uitgespeelde kansen te komen. Roda JC probeerde eveneens aan te vallen zodra daar mogelijkheden toe waren. Bij die tegenstoten waren Tom van Hyfte met een kopbal en Mikhail Rosheuvel dicht bij een doelpunt. Doelman Lamprou voorkwam dat. Aan de andere kant strandde Falkenburg in de slotfase op keeper Benjamin van Leer.
(ANP)