Vermoedelijk brein achter aanslag in Bangladesh gedood

Bij de terreuraanslag vorige maand kwamen 22 mensen om het leven, onder wie veel buitenlanders.

Politieagenten houden de wacht bij het Dhaka Medical College Hospital in de hoofdstad.
Politieagenten houden de wacht bij het Dhaka Medical College Hospital in de hoofdstad. AP

Opsporingsdiensten in Bangladesh hebben zaterdag drie militanten om het leven gebracht, onder wie het vermoedelijke brein achter de aanslag op een café-restaurant in de hoofdstad vorige maand. Daarbij kwamen twintig gijzelaars om het leven, voornamelijk buitenlanders, evenals twee agenten.

Persbureau Reuters meldt dat de drie in de vroege ochtend werden gedood nadat ze tijdens een inval zouden hebben geweigerd om zich over te geven. Ze hadden zich verscholen in een huis in Narayanganj, een stad die aan de hoofdstad Dhaka grenst.

De aanslagplegers hadden negen Italianen, zeven Japanners, drie Bengalen en een Indiër omgebracht tijdens de aanval op het volle café in de diplomatenwijk Gulshan. De gijzeling duurde in totaal twaalf uur. Getuigen vertelden later dat wie geen verzen uit de Koran kon voordragen, werd omgebracht met machetes.

Terreurgroep Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval. De omgekomen Tamim Ahmed Chowdhury, een in Bangladesh geboren Canadees, wordt door de opsporingsautoriteiten gezien als het brein achter de aanslag op 1 juli. Volgens de Bengaalse autoriteiten zat Chowdhury ook achter een andere aanval: een week later viel een groep islamitische militanten een politiepost aan met een handgranaat en automatische wapens. Daarbij vielen zeker twee doden en meer dan tien gewonden.

Lees een analyse over de opkomst van terreur in het land: De hakmesterroristen richten zich nu ook op expats

De schaal van de aanslag op het café-restaurant schrikte het land op en de tot dan toe passieve premier Sheikh Hasina beloofde in actie te komen tegen islamitische militanten. Afgelopen jaren is het terreur in Bangladesh toegenomen: radicale moslims plegen regelmatig aanslagen op seculiere bloggers, atheïsten en religieuze minderheden. Daarbij vielen in totaal enige tientallen doden.