Verdachte vrijgelaten in zaak dode politieagent Bonaire

De 45-jarige Nederlandse agent werd woensdag doodgeschoten tijdens een vuurgevecht met overvallers.

Politieonderzoek na de dodelijke schietpartij.
Politieonderzoek na de dodelijke schietpartij. Aimed Ayubi / ANP

De man die afgelopen week werd gearresteerd in verband met de dood van een politieagent van Nederlandse komaf op Bonaire, is vrijgelaten. Wel blijft hij verdachte. Het Openbaar Ministerie en het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) zien onvoldoende redenen om hem in voorarrest te houden.

De man was de bestuurder van een wit busje dat in verband wordt gebracht met de zaak. Het voertuig is in beslag genomen en wordt nader onderzocht.

De 45-jarige agent Ferdinand Bakx werd woensdag doodgeschoten tijdens een vuurgevecht met criminelen. Hij was met een collega afgegaan op een melding van een woninginbraak aan de westkant van het eiland, maar ter plaatse bleek er sprake te zijn van een gewapende overval. Tijdens een achtervolging van de verdachten ontstond een schietpartij. Uit onderzoek is gebleken dat de dodelijke kogels niet uit een politiewapen kwamen. De man werkte sinds 2013 bij het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN).

Inmiddels zijn op Bonaire vijftien Nederlandse rechercheurs aangekomen. Ook medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut en politiemensen van de eilanden Aruba en Curaçao werken aan de zaak. De KPCN vraagt de lokale bevolking uit te kijken naar verdachten: de daders moeten verwondingen hebben opgelopen, onder andere door hun vlucht door doornstruiken.

    • Liza van Lonkhuyzen