Eerste Turkse dode bij aanval op Syrische Koerden

Drie anderen raakten gewond. De Turkse aanvallen hebben volgens lokale militairen ook burgerslachtoffers gemaakt.

Turkse militairen op weg naar de Syrische grens.
Turkse militairen op weg naar de Syrische grens. Foto Halit Onur Sandal / AP

Bij de Turkse aanvallen op Syrische Koerden is zaterdag een militair gesneuveld. Dat meldt het staatspersbureau volgens persbureau AP. Drie anderen raakten gewond. Het zijn de eerste doden en gewonden aan Turkse zijde bij de recente Turkse acties in Syrië.

Gevechtsvliegtuigen vielen woonhuizen en stellingen van Koerdische milities in de buurt van de stad Jarablus in het noorden van Syrië aan, meldt de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een coalitie van strijdgroepen. Volgens Turkije heeft de luchtaanval alleen militaire doelen van de Koerden en IS geraakt. De militairen zouden getroffen zijn door een Koerdische raketaanval.

De SDF zei dat bij de aanval burgerslachtoffers zijn gevallen en noemt het “een gevaarlijke escalatie die het lot van de regio bedreigt”.

De aanval vond plaats in de stad al-Amarna, zo’n tien kilometer ten zuiden van Jarablus waar woensdag het Vrije Syrische Leger, gesteund door Turkije, de stad binnentrok. Jarablus was drie jaar in handen van IS.

Grensgebied

De Turken zijn bang dat de Koerden een te groot deel van het Syrische grensgebied met Turkije onder controle krijgen en proberen op deze manier te voorkomen dat de Koerdische milities YPG hun invloed in Noord-Syrië verder vergroten.

Lees ook: Inname van Jarablus is dreun voor IS en de Koerden

De Koerdische milities vormen echter een belangrijk onderdeel van de SDF en vechten met steun van onder meer de Verenigde Staten tegen IS. De Turkse regering wil echter dat de Koerden niet oprukken ten westen van de rivier de Eufraat. Dat is wel gebeurd, zo waren de Koerden betrokken bij de verovering van de stad Manbij op IS, ten westen van de Eufraat. Daarom eist Turkije dat de Koerden zich terugtrekken uit de omgeving van Jarablus, naar het oosten van de Eufraat.

Deze week begon Turkije, gesteund door de VS en de Europese Unie, een groot offensief tegen IS. Voor het eerst sinds het begin van de oorlog in Syrië zijn hierbij Turkse tanks de grens over getrokken.

Met het offensief wil Turkije niet alleen strijders van IS verdrijven uit de grensstreek, maar ook voorkomen dat de Syrische Koerden het gebied innemen. Tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse vice-president Joe Biden zei Erdogan woensdagavond dat het offensief ook tegen de Koerdische militie YPG gericht is.

“Of het nu om Daesh (IS) gaat of de YPG, het zijn terroristische organisaties. Dat een terroristische organisatie de andere bevecht maakt hem nog niet onschuldig”.

    • Belia Heilbron