Rutte wil de strijd aangaan met ‘giftig pessimisme’ van PVV

Premier Mark Rutte wil optimisme en daadkracht uitstralen als VVD-lijsttrekker.

Foto: ANP / Robin Utrecht

Optimisme en daadkracht. Dat wil premier Mark Rutte uitstralen als VVD-lijsttrekker. Vrijdag maakte hij bekend opnieuw premier te willen worden, zaterdag ging hij al in de aanval tegen het “giftige pessimisme” van de PVV. Dat deed hij in een interview in De Telegraaf, tijdens een half uur durende chatsessie op Facebook en in een gesprek met journalisten, op een zonnige terrasje in Den Haag.

“Het programma van de PVV is eigenlijk alleen maar ‘weg, weg, weg’, ‘dicht, dicht, dicht, ‘minder, minder, minder’”, zegt Rutte. “Hij helpt Nederland niet vooruit.” De VVD ziet dezelfde problemen. “Maar ik wil de stem zijn van de zwijgende meerderheid Nederlanders. Die er vertrouwen in hebben dat we die problemen kunnen oplossen.”

Rutte slaat hiermee dezelfde toon aan als D66-lijsttrekker Alexander Pechtold. Ook bij hem staat optimisme centraal. Hij schreef in het voorwoord van zijn vrijdag gepresenteerde verkiezingsprogramma dat populisten de zorgen van mensen exploiteren “uit cynisch eigenbelang, maar zij komen niet met oplossingen die mensen verder helpen”. “Wij werken aan een optimistisch Nederland.”

Gebroken verkiezingsbeloftes

De premier zei zaterdag ondubbelzinnig ‘sorry’ voor zijn gebroken verkiezingsbeloftes uit 2012. Toen beloofde hij duizend euro voor alle “hardwerkende Nederlanders”, zei hij dat er geen cent meer naar de Grieken zou gaan en garandeerde hij de hypotheekrenteaftrek ongemoeid te laten.

Rutte “baalt” vooral “gigantisch” van zijn belofte over duizend euro. Het was onverantwoord geweest om die belofte in te lossen terwijl er een economische crisis was, zegt de premier. “Ik baal ervan dat het me niet gelukt is mensen mee te nemen in de keuze om die belofte niet na te komen.”

Dit excuus komt erg laat, erkent Rutte. “Maar ik heb deze zomer voor mezelf geconcludeerd dat dit niet goed was. Dan is het eerlijk om het nu klip en klaar te zeggen.”

Blijft in politiek

Voortaan wil Rutte alleen nog beloven wat hij wil, niet hoe hij dat wil bereiken. “Ik doe nog wel de belofte om te knokken om uit de crisis komen. Maar ik doe niet meer de belofte hoe we dat gaan doen. Ik ga niet gedetailleerd zeggen met welke maatregel ik dat wil bereiken.” Ook wil hij duidelijker zeggen dat de uitvoering van VVD-wensen altijd afhankelijk is van de coalitie waarin de partij terecht komt.

Het liefst wordt Rutte opnieuw premier, maar als dat niet lukt, blijft hij in de politiek. Ook als dat betekent dat hij weer terugkomt in de Tweede Kamer. “Ik wil niet door vanwege deze functie. Maar omdat ik hier in de politiek de meeste mogelijkheden heb om dingen te realiseren.”

    • Christiaan Pelgrim