Rutte belt Erdogan: ‘geen Turkse bemoeienis’

De premier zei het onacceptabel te vinden dat “groepen in Nederland tegen elkaar worden opgezet”.

Mark Rutte. Archiefbeeld.
Mark Rutte. Archiefbeeld. Foto Jerry Lampen / ANP

Mark Rutte heeft in een telefoongesprek met de Turkse president Erdogan gezegd “geen Turkse bemoeienis met onze binnenlandse aangelegenheden” te tolereren en hem verzocht “behulpzaam te zijn dit te voorkomen”. Dat schrijft de premier zaterdagavond op Facebook. “Het is niet acceptabel dat groepen in Nederland tegen elkaar worden opgezet.”

Rutte deed zijn oproep daags nadat de Turkse consul Sadin Ayyildiz een afspraak met burgemeester Aboutaleb van Rotterdam over een omstreden brief van zijn hand afzegde. In de brief aan de burgemeesters in Rotterdam en omgeving schreef de consul over manieren om spanningen tegen te gaan, onder meer door sommige demonstraties te verbieden. Aboutaleb zag in de tekst een advies, en zei geen Turkse inmenging te dulden. Volgens de ambassade was het schrijven slechts informatief bedoeld.

In het Facebookbericht van Rutte wordt niet vermeld of er een concrete aanleiding was voor de oproep aan Erdogan. Ook vermeldt de tekst niet wat de reactie van de president was.

Rutte zegt in het telefoongesprek van zaterdag opnieuw benadrukt te hebben dat Nederland de couppoging veroordeelt. Hij riep Ankara op om op een goede manier met de nasleep van de mislukte putsch om te gaan:

“Turkije heeft nu een kans om democratie en rechtsstaat hier sterker uit te laten komen. Daarom is het van belang dat de nasleep van de coup op een fatsoenlijke manier wordt geregeld waarbij wij een introductie van de doodstraf zouden afwijzen.”

De Turkse regering houdt Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de couppoging. Sindsdien probeert Ankara het land te zuiveren van aanhangers van de geestelijke. Dat heeft ook in Nederland tot spanningen geleid.

    • Bastiaan Nagtegaal