Recordkwalificatie voor Max Verstappen op Spa

De Nederlander zette zaterdag de tweede tijd neer, achter de Duitse Mercedes-coureur Rosberg.

Verstappen tijdens de vrije training, waarbij ook al talloze Nederlanders kwamen kijken.
Verstappen tijdens de vrije training, waarbij ook al talloze Nederlanders kwamen kijken. Foto Frits van Eldik / ANP

Max Verstappen start zondag vanaf plaats twee tijdens de grote prijs van België. De 18-jarige coureur met de Nederlandse en Belgische nationaliteit is daarmee de jongste ooit op de eerste startrij in een Formule 1-wedstrijd. Pole position is voor de de Duitser Nico Rosberg.

Lewis Hamilton, de leider in het klassement, is voor straf naar de laatste startrij geplaatst omdat hij een aantal nieuwe onderdelen in zijn motor liet zetten. Hij werd 55 plaatsten teruggezet. De Ferrari’s van Räikkönen en Vettel kwamen zaterdag tot respectievelijk de derde en vierde tijd. Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo start vanaf plek vijf.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Twitter avatar F1 Formula 1 First ever front row for @Max33Verstappen 🙌

📻 “I think these people [fans] gave me motivation to go faster” https://t.co/pQC6XEPeNl

Lees ook onze reportage van de Oranjecamping: Zij steunen Max met bier, beat en BBQ

Verstappen was met een tijd van 1:46.893 vijftien honderdste trager dan Rosberg, maar zeventien duizendste sneller dan Räikkönen. Hij rijdt de race op Spa-Francorchamps voor het oog van talloze landgenoten. “Het is fijn om zoveel fans op de tribune te zien”, zei Verstappen na afloop in de persconferentie van de drie beste coureurs. Naar schatting zijn er zo’n vijftigduizend Nederlanders onder de in totaal 150.000 bezoekers in drie dagen tijd. De verkeersdiensten verwachten zondag lange files.

‘Ik kom voor andere records’

Max Verstappen noemde zijn tweede startplaats zaterdag “heel mooi”, maar “ik kom voor andere records”. Het oude record stond op naam van de Mexicaanse coureur Ricardo Rodríguez die op zich negentienjarige leeftijd als tweede klasseerde in de Grand Prix van Italië.

De tweede startplek biedt de Nederlander een prima uitgangspositie voor een podiumplaats. Hij ziet de Grand Prix van België als kind van een Nederlandse vader en een Belgische moeder als een thuiswedstrijd. In zijn eerste jaar in de Formule 1 maakte Verstappen op het circuit van Spa Francorchamps indruk met een spectaculaire inhaalacties. In zijn opmars passeerde hij in de Blanchimont-bocht op spectaculaire wijze – zeer ongebruikelijk buitenom – Felipe Nasr (Sauber). Het was een van zijn mooiste acties van het seizoen.

GP België - Lammers en Koense over Spa-Francorchamps from nrc.nl on Vimeo.