Kinderen executeren in nieuwe propagandavideo IS

Kinderen spelen een belangrijke rol in de propagandastrategie van IS.

Een vlag van Islamistische Staat. Dado Ruvic / Reuters

Terreurgroep Islamitische Staat heeft een propagandavideo gepubliceerd waarin te zien is dat vijf kinderen vermeende Koerdische gevangenen executeren. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Het beeldmateriaal werd vrijdag vrijgegeven. Vijf jongens in militaire kleding houden geladen pistolen vast en staan in een rij achter vijf mannen die knielen in oranje overalls. In de video krijgen de kinderen namen die hun afkomst moeten aanduiden. Ze worden Abu Adullah al-Britani (de Brit), Abu al-Bara al-Tunisi (de Tunesiër), Abu Ishaq al-Masri (de Egyptenaar), Abu Fu’ad al-Kurdi (de Koerd) en Yusuf al-Uzbaki (de Oezbeek) genoemd. Eén van de jongens dreigt in de video met meer geweld. De identiteit van de jongens is nog niet vastgesteld.

Lees ook: Hoe heeft Islamitische Staat zichzelf georganiseerd?

Kinderen spelen een belangrijke rol in de propagandastrategie van IS, bedoeld om te choqueren. In februari kwam de terreurgroep bijvoorbeeld met een video waarin te zien was hoe een vermeende Britse kleuter een auto opblies met daarin drie gevangenen. Vermoedelijk is hij de zoon van een moslimextremiste die in 2012 uit Londen naar Syrië vertrok.

De AIVD schetste eerder dit jaar hoe kinderen steeds vaker worden ingezet in propagandavideo’s.

“In verschillende executievideo’s van de groepering in de eerste helft van 2015 treden jongens tussen de tien en twaalf jaar oud op als beul, door gevangenen neer te schieten of te onthoofden.”

Militaire trainingskampen

Het leven in het kalifaat is traumatiserend, zo schreef de veiligheidsdienst in het rapport. Dat werd uitgebracht om het makkelijker te maken voor professionals om tegengewicht te bieden tegen IS-propaganda. Kinderen staan bloot aan bombardementen, moeten vaak publieke executies of lijfstraffen bijwonen en jongens vanaf “een jaar of negen” gaan vaak naar militaire trainingskampen, zo schrijft de veiligheidsdienst. In januari bevonden er zich volgens de AIVD minstens zeventig Nederlandse kinderen in door jihadisten gecontroleerde gebieden in Syrië en Irak, van wie “veruit de meesten bij ISIS”.

Naast in propagandamateriaal, worden kinderen ook daadwerkelijk ingezet in de gewapende strijd. Afgelopen week doken beelden op waarin een jonge tiener door de Iraakse politie van zijn bomgordel onder een voetbalshirt wordt ontdaan, voordat deze tot ontploffing kon komen. Volgens de Iraakse autoriteiten sprong de jongen in het oog omdat hij angstig heen en weer liep. In maart kwamen tientallen mensen om het leven bij een bomaanslag bij een voetbalwedstrijd in Bagdad. Volgens The Washington Post leek de dader vijftien of zestien jaar oud.

Het inzetten van kinderen bij terreuraanvallen is niet nieuw, volgens de Amerikaanse krant gebruikte Al-Qaeda ook kinderen als zelfmoordenaars in Irak. De Talibaan gebruikten kinderen voor zelfmoordaanslagen in Afghanistan en Pakistan.

    • Liza van Lonkhuyzen