Het grote voordeel is: een landschap loopt niet weg

Holwerd: het landschap spreekt. Foto Rien Zilvold

“Saai? Een landschap fotograferen? Welnee!” Meervoudig Zilveren Camera-winnaar Rien Zilvold kennen we vooral als nieuwsfotograaf. Maar ook het nieuwe thema van de NRC Fotowedstrijd voor de maand september, ‘Landschapsfotografie’, ligt hem na aan het hart.

“Ik woon zelf in een natuurgebied en een groot deel van het jaar op een boot. Als ik daar ’s avonds laat op het voordek zit en ik pak mijn camera, zou ik urenlang foto’s kunnen maken. En geen foto zou hetzelfde zijn, want elk moment is alles net weer anders.”

Licht is uiteraard belangrijk, maar volgens Zilvold is het is een misvatting dat je alleen bij zonnig weer kunt fotograferen. “Ook harde regen kan juist heel sfeervol zijn. Maar ook een beetje miezer, of nevel, zo erg dat je door de mistbanken de rivier amper nog ziet. Of vrieskou in de ochtend… Prachtig.”

Haast een schilderij

“Op de vrije academie had ik vroeger een docent en die kon van elke meter grond die hij voor zich zag een interessante foto maken. Dat lukt ons natuurlijk nooit, maar met goede lenzen en een statief kom je een heel eind. Laatst heb ik bij Holwerd in Friesland foto’s gemaakt van het wad, met de grootst mogelijke telelens die ik kon vinden. Door de opstijgende lucht kreeg je van die spiegelingen, het werd haast een schilderij. Dat bedenk je niet van tevoren.”

Maar het allerbelangrijkste gereedschap van een landschapsfotograaf is volgens Zilvold een flinke portie geduld: “Je moet een geschikte locatie vinden en dan maar wachten op het mooiste licht. En als het vandaag niet lukt, kom je gewoon morgen weer terug. Dat is het grote voordeel: een landschap loopt niet weg.”

Foto’s bekijken of zelf inzenden kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand september is Landschapsfotografie.

    • Jos Jägers