Ajax-coryfee Ton Pronk overleden

De in Amsterdam geboren Pronk was een belangrijk verdediger voor de club. Later werd hij hoofdscout.

Ton Pronk (L) komt aan bij de Toekomst waar de nieuwjaarsreceptie van Ajax wordt gehouden. Foto Michael Kooren / ANP

Oud-international en Ajax-coryfee Ton(ny) Pronk is vrijdag in Purmerend op 75-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van de spierziekte ALS. Dat meldt Ajax op de website.

Pronk werd als 10-jarige Amsterdammer lid van de Amsterdamsche Football Club Ajax. Al op 19-jarige leeftijd debuteerde hij bij het eerste elftal van de club. Na de smadelijke 9-5 nederlaag tegen Feyenoord op 28 augustus 1960, in de Kuip, verloor stopperspil Wim Anderiesen zijn basisplaats aan de jonge Pronk. In zijn debuutseizoen (1960 - 1961) speelde Pronk 44 wedstrijden bij de Amsterdammers.

Ook als 19-jarige debuteerde Pronk in Oranje tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Oost-Duitsland. De centrumverdediger en latere middenvelder speelde in totaal negentien interlands voor Nederland.

Tussen september 1960 en mei 1970 speelde Pronk liefst 337 wedstrijden voor de hoofdmacht van Ajax. Hij vierde vier landstitels met de Amsterdammers en won drie keer de KNVB-beker. Met ploeggenoten Barry Hulfhoff, Wim Suurbier, Velibor Vasovic en de eerder dit jaar overleden doelman Gert Bals maakte hij deel uit van een van de sterkste verdedigingen die Ajax ooit kende.

ANP

Returnwedstrijd van de halve finale Europa Cup I voor landskampioenen in 1969. Ajacied Ton Pronk houdt de ogen op de bal gericht bij een duel met een speler van Spartak Trnava. Ajax verloor die wedstrijd met 2 - 0, nadat ze thuis met 3 - 0 hadden gewonnen. Ajax bereikte voor het eerst de finale van de Europa Cup en werd daar verslagen door AC Milan. ANP

De uit de Ajax-jeugd afkomstige speler zou zijn basisplaats zeven jaar behouden, tot en met het verloren uitduel in maart 1967 tegen Dukla Praag, in de kwartfinale van de Europa Cup. Trainer Rinus Michels zette hem in 1969 op de reservebank en hij kwam nog nauwelijks in actie. In 1970 vertrok hij naar FC Utrecht, waar hij vier jaar later zijn carrière beëindigde.

Naast Cruijff

Pronk stond mede aan de basis van het elftal dat begin jaren 70 grote internationale successen behaalde. Hij maakte de opmars van Johan Cruijff binnen Ajax van dichtbij mee. Met hem deelde hij sportief en dus financieel succes. “Ook in die tijd was geld al belangrijk”, zei Pronk in het boek 14 - Ik heb nog met Johan Cruijff gespeeld’ (Klaas Vos, 1997).

“Niet dat ik daar aan dacht als ik in het veld stond, maar ik realiseerde me wel dat ik ervan zou profiteren als Johan goed presteerde. Wat dat betreft heb ik met hem een prettige tijd gehad.”

Lees ook: Hoe Cruijff Nederland vormgaf

Altijd verbonden met Ajax

“Als je lid wordt van Ajax, blijf je via een navelstreng verbonden met die club”, zei Pronk volgens Ajax ooit. Na zijn carrière als voetballer werd hij tot 1985 scout bij de Amsterdammers, in 1991 werd hij door Louis van Gaal tot hoofdscout benoemd. De Amsterdamse club schrijft op de site:

“Mede dankzij Ton Pronk kwamen Kanu, Finidi en Litmanen naar Amsterdam en droeg hij bij aan de grote Europese successen in die jaren. Eveneens was hij betrokken bij de komst van Cristian Chivu en Zlatan Ibrahimovic.”

Een aantal jaar was Pronk ook hoofdtrainer bij de zaterdagamateurs van IJsselmeervogels, dat hij in 1985 naar de landstitel leidde. Toen Leo Beenhakker trainer werd, keerde Pronk terug als trainer van Ajax 2. Zijn zoon Robin trad in zijn voetsporen; hij is trainer van Jong FC Utrecht.

In 2007 nam Pronk afscheid van de club voor zijn pensioen. Hij bleef volgens Ajax tot “het laatste moment” wedstrijden bezoeken.

    • Liza van Lonkhuyzen
    • Ward op den Brouw