‘Zwemmer Lochte gedagvaard in Brazilië’

De Braziliaanse politie heeft het onderzoek bijna afgerond. Lochte zou zich moeten verantwoorden voor een kapot toilet.

Foto Martin Meissner/AP

De Amerikaanse zwemmer Ryan Lochte, die tijdens de Olympische Spelen in opspraak kwam door een verzonnen beroving, wordt gedagvaard door een Braziliaanse rechtbank. De Braziliaanse politie zou het onderzoek zo goed als afgerond hebben. Dat meldde het Amerikaanse Fox News donderdag.

Pistool?

Lochte was in de nacht van 13 op 14 augustus met drie ploeggenoten op stap geweest in Rio de Janeiro. Naast Lochte waren ook teamgenoten Bentz, Conger en Feigen betrokken bij het voorval. De vier mannen keerden terug naar het olympisch dorp na een feestje toen overvallers hun taxi aanhielden. Lochte - zesvoudig olympisch kampioen, inclusief de gouden medaille in Rio bij de 4×200 vrije slag - beweerde dat hij een pistool tegen zijn hoofd kreeg aangedrukt.

Het incident zette vraagtekens bij de veiligheid van olympische sporters in Rio. De organisatie in Rio heeft excuses aangeboden dat “het geweld zo dichtbij de sporters is gekomen”.

Verzonnen verhaal

Later bleek het te gaan om een verzonnen verhaal, om te verdoezelen dat ze zich in een dronken bui hadden misdragen een een toilet in een benzinestation hadden vernield.

Lochte heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor de ‘overdrijving’ na een akkefietje bij een benzinestation. Hij was al naar huis teruggekeerd toen de zaak ineens ‘groot’ werd. Een van zijn metgezellen deed boete wegens onder meer vernieling en maakte ruim 10.000 euro over voor een goed doel. Allen betuigden spijt.

Als Lochte niet op komt dagen in Brazilië, dan is daar geen straf aan verbonden. Wel kan een Braziliaanse rechter hem bij verstek veroordelen. Wel verliest hij in dat geval zijn recht op de mogelijkheid tot strafvermindering bij een eventuele bekentenis.

Lochte is door het incident een aantal sponsoren kwijtgeraakt. Onder meer zwemartikelenfabrikant Speedo en modebedrijf Ralph Lauren hebben het contract met hem beëindigd.